Donal McGettigan IMF Türkiye Masası Şefi “Kredibilitenin iyileşmesini sağlayan politika değişikliği enflasyonu da kademeli olarak düşürecektir. Sıkı ve sürdürülebilir para politikası uygulaması, Türkiye ve yurt dışındaki yatırımcıların güveni için hayati önem taşıyor” dedi. Uluslararası Para Fonu (IMF) çalışanları, Türkiye ekonomisindeki politika farklılaşmasını hoşnut bir şekilde karşıladıklarını söyleyerek, ekonomik politika farklılığını sürekli ve tutarlı bir biçimde uygulanmasının hedeflere yaklaşmanın anahtarı olacağını dile getirdi.
Donal McGettigan IMF Türkiye Masası Şefi ve Ben Kelmanson IMF Türkiye Kıdemli Daimi Temsilcisi soruları cevapladı
Donal McGettigan IMF Türkiye Masası Şefi ve Ben Kelmanson IMF Türkiye Kıdemli Daimi Temsilcisi, Türkiye ekonomisiyle alakalı 4. Madde konsültasyonu içinde yetkililer ile yapılan görüşmelerin öncü bulgularıyla alakalı soruları cevapladı. McGettigan röportajın başlarında kısa bir değerlendirmede bulundu. Türkiye’nin ekonomide yaşanan sıkıntıların üstüne diğer ülkeler gibi Covid-19 salgınının sebep olduğu insani ve sağlık faciasıyla mücadelede bulunduğunu söyledi.
Covid-19’un ikinci senesine girdiğini söyleyen McGettigan, Türk ekonomisinin özünde esnek, girişimci ve dirençli olmasına karşın iki geniş çevrede devam etmesi gereken çalışmalara ihtiyaç olduğunu söyledi.
McGettigan, bunlardan ilkinin, belirsizliklerle dolu şoklara karşı tamponları yeniden inşa etmek olduğunu vurgulayarak, ikincisinin gelecek senelerde güçlü ve devamlılığı mümkün bir büyüme ile istihdam elde etmek amacıyla ülkenin ekonomik potansiyel gelişmesinin daha fazla güçlendirmesi olduğu dikkatini çekti.
McGettigan ekonomi politikasındaki son değişimin tam zamanında yapıldığını ve hoşnutla karşıladıklarını şu sözlerle belirtti, “Sıkı ve sürdürülebilir para politikası uygulaması, fiyat istikrarının sağlanması ve hem Türkiye’de hem de yurt dışındaki yatırımcılarda güvenin artırılması için hayati önem taşıyor.” dedi.
McGettigan maliye politikasının da Covid-19’a cevap olarak sonuca odaklı ve geçici destek olarak bunu tamamlaması gerektiğini belirtti. Bu destekle beraber Covid-19’un hafiflemesi sonrasında Türkiye’nin tarihsel olarak sayılabilecek güçlü maliye politikası çapasını güçlendirmek amacıyla bir mali konsolidasyonu da içermesi gerektiğini söyledi. McGettigan, daha önce bahsi geçen reformlara ilaveten ekonomik olarak en zayıf kesimlerin desteklenmesini amaçlayan tedbirlere, finansal ve finansal olmayan şirketler kesimiyle iş gücü piyasasına odaklanmış reformların teşvikte bulunmasının da dahil olmak üzere bu aşamada Covid-19’un uzun süren olumsuz etki tehlikesini indirmeye odaklanılmasının önemli olduğunu dile getirdi.