Uluslararası Para Fonu (IMF), Covid-19 nedeniyle Tokyo Olimpiyatları’nı deniz aşırı seyircisiz olimpiyatlar olarak yapmanın, Japonya’nın ekonomisi için olumsuz yönde etki yaratmayacağını açıkladı. Kristalina Georgieva, IMF’nin rolünün; ABD ve Çin iş birliğiyle alakalı çözüm yollarının düşünülüp bulunması için “diyalog sahası” sağlamak olduğunu söyledi.
IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Kyodo ajansına röportaj verdi
Kyodo ajansına röportaj veren IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Temmuz ayında yapılması öngörülen Tokyo Oyunları, Japonya’nın Covid-19 ile mücadelesi ve uluslararası ekonomiyle ilgili değerlendirmeler yaptı. Georgieva, turnuvanın yurt dışından izleyicisiz olarak yapılmasıyla ilgili, “Ekonomik etki açısından oldukça küçük olacaktır. Bazı hesaplamalar yaptık ve vardığımız sonuca göre Japon toparlanmasına zarar vermeyecek.” ifadelerini kullandı.
Buna rağmen ülke içerisinde birçok izleyicinin oyunları seyredeceğinin altını çizen Georgieva, “çok yönlü ve hareketli” şeklinde nitelediği Japon ekonomi sisteminin, oyunlardan gelecek gelirlere “bağımlı” olmadığını açıkladı. Koronavirüs aşı uygulamalarında gelinen aşamalara dikkat çeken Georgieva, bu söz konusu aşamada Tokyo Olimpiyatları’nın yapılması kararının da “şüphesiz ve makul” olduğunu vurguladı. Georgieva, koronavirüsün ülkede meydana getirdiği sağlık krizi ve tetiklediği ekonomik düşüşe karşı Japonya’nın “mali teşvik ve parasal genişleme” müdahalesini “güçlü, süratli, etkili” olduğunu söyledi.
“Diyalog sahası”
Uluslararası ekonomiye de giren Georgieva, küresel ekonominin “iki motoru” değerlendirmesinde bulunduğu ABD ve Çin’in giderek yükselen rekabetini yeniden hatırlatarak “çatışma” haricinde daha çok iş birliği yapılması gerektiğini söyledi. “Dünya ekonomisi ve bu ülkeler nezdinde, daha fazla iş birliği ve ‘büyümenin motoru olarak ticarete güvenmek’ önemli” şeklinde konuşan Georgieva, IMF’nin rolünün; bu söz konusu iş birliğiyle alakalı çözüm yollarının düşünülüp bulunması için “diyalog sahası” sağlamak olduğunu açıkladı.
Georgieva, “Böyle bir diyalog; çatışmayla tahrik edilen değil, iş birliğine güvendiğimiz daha müreffeh bir dünyaya sahip olmamız için tek yoldur.” dedi. Japonya devleti, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Tokyo Metropol Valiliği ve Organizasyon Komitesinin 20 Mart tarihindeki online görüşmesinde, Covid-19 nedeniyle oyunlara ülke dışından izleyici almama kararı verilmişti. Önceden 24 Temmuz-9 Ağustos geçen senede yapılması düşünülen ve koronavirüs sebebiyle başka zamana ertelenen 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nın 23 Temmuz-8 Ağustos 2021 tarihlerinde yapılmasına karar verilmişti.