Drone ve insansız hava araçları, ruhsatlandırılması ve gerekli izinlerin alınması koşuluyla tarımsal mücadele çalışmalarında ilaçlama yapımında kullanılabilecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımsal mücadelede kullanılan alet ve makinelerle ilgili yeni bir yönetmelik taslağı sundu.
Elde edilen bilgilere göre, bahsi geçen yönetmelik taslağında, bitki koruma ürünü uygulamaları için kullanılan tarımsal mücadele alet ve makinelerinin; ruhsatlandırılması, imalatının yapılması, ithalatının gerçekleştirilmesi, piyasaya sunulması ve denetimlerine dair usul ve esasların belirlenmesi hedefleniyor. Yönetmelik taslağına göre, İHA’lar ya da droneların, tarımsal mücadele alet ve makinesi olarak ruhsatlandırılması ve kullanılması da düzenleneceği tahmin ediliyor. Bu durumda Bakanlık tarafından uygun görülen İHA ve dronelar, bitki koruma ürünü uygulamalarında kullanılabilir olacak.
İHA veya “drone”ların, tarımsal mücadele alet ve makineleri arasında yer alabilmeleri için sivil havacılık mevzuatına ilişkin hükümler saklı kalmak şartıyla alakalı Bakanlık, kurum ya da kuruluşlar ile yerel yönetim birimlerinden gereken izinlerin alınması gerekecek.
Bahsi geçen araçların kullanılabileceği tarımsal üretim alanları, bitkisel ürünler ve zararlı organizma çeşitleri dışında hangi bitki koruma ürünü uygulamaları için kullanılabileceği ve ilaçlama parametrelerini Bakanlık belirleyecek.
İHA ve dronelar; Bakanlığın hazırlayacağı yönerge kapsamında, belirlenen şartların uygulanması durumunda ve yalnızca Bakanlığın uygun görüp izin verdiği alanlarda, tarımsal mücadele için bitki koruma ürünü uygulamalarında kullanılabilecek.
Bahsi geçen cihazları izin verilen alanlar ve belirlenen kriterlerin dışında kullandığı belirlenen kişilere ya da bunun uygulanmasını sağlayan firmalara Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereğine göre idari para cezası kesilecek.
İHA ve dronelar için ruhsat alacak kişiler gerekli bilgi ve belgeleri ile birlikte dilekçe yazarak Bakanlığa başvuru yapacaklar. Başvurular yüz yüze ya da online olarak yapılabilecek.
Ruhsatı olmayan tarımsal mücadele alet ve makinelerinin Türkiye sınırları içerisinde imalatı, ithalatı, satışı ve kullanımı yasaklanacak. Bakanlığın ruhsatlandırdığı tarımsal mücadele alet ve makineleri, ruhsatındaki ticari ismi ile piyasaya sunulacak.
Ruhsatlandırılan alet ve makineler, ruhsat sahibi firmalar ya da bayilerin haricinde, başka satıcılar ve satış kanallarınca internet siteleri ya da uzaktan iletişim araçları yoluyla mesafeli sözleşmeli olarak online olarak satılması yasaklanacak.