Hrant Dink, 19 Ocak 2007 tarihinde gazete binasını önünde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Cinayetin tetikçisi olan şahıs ve sözde azmettiricisi hapis cezası aldı. Bugün halen devam eden davalarda, Türkiye’yi geri götürmek amacıyla 15 Temmuz darbe girişimi de dahil her yolu deneyen FETÖ’nün izleri bir bir ortaya çıkarılıyor.
Hrant Dink’in senelerdir yapmak istediği şey, eşi ile de tanışmasına neden olan, küçükken inşaatında görev aldığı Tuzla’da Ermeni Yetimhanesi’ni tekrar hayata geçirmekti. Tapusu haczedilen yetimhanenin en azından müze olmasını istiyordu. Tuzla’daki yetimhanenin arazisi 1962’de Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi satın almıştı. 1950’li yıllarda kilisenin alt katı Anadolu’dan gelen yetim çocuklar için yatakhane amacıyla kullanılıyordu. Sayıları 60’a yaklaşınca, kilise bağışlar ile Tuzla’daki asıl araziyi satın aldı. 1962 yılının yazı ve sonrası, aralarında Hrant Dink’in de bulunduğu 8 ila 12 yaşlarında yetim Ermeni çocukları amelelik yaparak kamptaki binaları inşa etti. Ancak kampın tapusuna el konuldu ve davalar senelerce sürdü.
Hrant Dink, Ermeni Yetimhanesi ile alakalı olan mahkeme sonucunu göremeden öldürüldü. 2015’de bir grup genç, yetimhane alanının yıkılmaması için nöbet tuttu fakat bir sonuç alınamadı. Yetimhane alanındaki binalar yıkıldı ve ağaçlar kesildi.
Fakat aynı sene oldukça önemli bir gelişme meydana geldi. Tapu bağış vasıtasıyla kilise vakfına geçti. Vakıf, arazinin imar planını değiştirmek üzere başvuru yaptı. İBB Meclisi 2017 yılında parselde bulunan idari tesis şerhini kaldırıp sosyal kültürel tesis alanı oldu. İBB Meclisi, 14 Ocak 2021’deki kararla parselin imar planını oybirliği sağlanarak değiştirerek, Sosyal kültürel tesis alanından Özel sosyal kültürel tesis alanına dönüştürdü. Böylece vakfın yapmayı planladığı projenin önü açılmış oldu. Bu değişiklik ile, halk eğitim merkezi, sosyal yardım birimleri, yurtlar, huzurevleri, güçsüzler evleri gibi birçok tesis inşa edilebilecek.
Hrant Dink, 5 Ağustos 1996 tarihinde, kampın tapusunun iptal edilmesi ile alakalı olarak Agos gazetesinde yazdığı yazısında, amelelik yaparak kampı inşa ettikleri anlattı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yetimhaneye dair imar değişikliği kararını sosyal medya üzerinden Hrant Dink’in büyüdüğü Tuzla Ermeni Yetimhanesi’nin alanına yönelik plan değişikliğinin İBB Meclisi tarafından oybirliğiyle geçtiğini, bu şekilde kurulacak Kamp Armen Gençlik Merkezi’nin önünde hiçbir bir engel kalmadığını belirtirken vefat yıl dönümünde rahmetle andığını ifade etti.
Hrant Dink’in ölümünden sonra her sene yüzlerce insan anma gösterileri düzenledi. Şişli’de bulunan Agos binasının önünde toplandıktan sonra Hrant Dink’in mezarına gidildi. Fakat bu sene tüm dünyayı etkisi altına alan salgın, anma programını da etkisi altına aldı. Hrant Dink’in Zeytinburnu Balıklı Ermeni Mezarlığı’nda bulunan mezarının başında yalnızca eşi Rakel, oğlu Arat, kızları Serayla Delal Dink ve torunları vardı.