Honda Motor, fabrikadaki araç üretiminde yaşanan parça tedariği problemi sebebiyle İngiltere’deki fabrikasında üretimi geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Swindon’daki fabrika yaşanan parça sıkıntısının sebebi olarak Brexit’ten kaynaklı kaos ve Kovid kısıtlamaları olduğu düşünülüyor. Honda’dan yapılan açıklamada üretimin en kısa sürede tekrar başlayabilmesi için parça tedarik süreci ile ilgili takipte oldukları belirtildi.
Brexit’in geçiş döneminde Birleşik Krallık konteyner limanlarında kaosun hakim olduğu ve bu kaos sonucunda yaşanan sorunların üretimi ciddi anlamda etkilediği piyasada konuşulanlar arasında. BBC’nin haberine göre Honda’nın şirket sözcüsü yaşanan sorunun Brexit ile alakalı olup olmadığı hususunda bir açıklama yapmadı. Limanlar yerine, havayolu aracılığıyla parçaların tedarik edilmesi gibi alternatif yollar aransa da şu an için üretimin tamamen duracağı konuşuluyor. Üreticiden kaynaklanan bu aksama aynı zamanda perakende tarafında yani noel satışlarına yetişmeye çalışan satış firmalarında şikayet ile sonuçlanıyor. Swindon kentinde üretilen Civic model araçlarda üretim, geçen yıl 110bin civarındaydı. Tesisin gelecek yıl kapatılacağı daha önce paylaşılan haberler arasındaydı.
Brexit’in getirdiği belirsizlik sebebiyle İngiliz otomobil üreticileri; parça ve araba stoklarken, üretime dair doğru planlamalar yapılabilmesi için netlik arayışındalar.
Kovid sebebiyle feribot sayısının azalması ve limanda yaşanan tedarik sıkıntıları tüm üreticileri zora sokuyor. Bu konu ile alakalı olarak üreticilerden gelen seslere göre limandaki durum kötüye gidiyor. Bu da firmaları alternatifleri aramaya itiyor. Birçok firmanın da bu şekilde arayışa gideceği konuşuluyor. Felixstowe’daki tıkanıklık, Birleşik Krallık’taki taşımanın yaklaşık% 40’ını karşılaması sebebiyle burada yaşanan tıkanıklık ciddi bir sorun teşkil ediyor. Buna ek olarak burada yaşanan sorun sonucunda tıkanıklık Southampton ve London Gateway gibi diğer limanlarda da yaşanmaya başladı. Limanlardaki tıkanıklık o kadar kötü durumda ki, nakliye firmalarının bir kısmı İngiltere’ye getirecekleri kargo miktarında kısıtlamaya gitti.