Deloitte Türkiye tarafından hazırlığı gerçekleştirilen “Küresel Otomotiv Tüketici Araştırması” doğrultusunda, pandemi sebebiyet verdiği finansal kaygılara karşın alternatif yakıtlı otomobillere olan ilgi sürüyor. Deloitte Türkiye tarafından hazırlanan Otomotiv Tüketicileri bu seneki Araştırması’nın sonuçları, Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) işbirliği ile duyuruldu.
Araştırma Alternatif Yakıtlı Otomobillere Geçiş Hakkında Bilgilendirici
Toptalde 23 ülkede 24 bin bireyin katılımı ile gerçekleştirilen araştırma gelecekteki otomobil tercihleri, alternatif yakıtlı otomobillere geçiş ve otomobil finansman trendleri gibi mevzularda tüketicilerin öngörülerini gözler önüne seriyor. Araştırma doğrultusunda, tüketicilerin elektrikli araçlarla alakalı ilgisi artsa da belirsizlik karşısında tanınmak ve alım gücü önemli.
Pandeminin sebebiyet verdiği finansal kaygılara karşın alternatif yakıt kullanılan otomobillere olan alaka devamlılığını sürdürüyor. Tüketicilerin sonraki otomobil seçimleri ülkeler içerisinde önemli farklılıklar gösteriyor. Araştırma doğrultusunda, sonraki otomobillerindeki kullanıcıların güç üretme ve aktarma teknolojisi seçimleri, ABD’de % 74 oranında benzinli/dizel, % 16 oranında hibrit, % 5 oranında elektrikli olurken, Çin’de % 55 oranında benzinli/dizel, % 29 oranında hibrit, % 11 oranında elektrikli oluyor. Türkiye’de ise araştırmaya giren kullanıcıların % 53 oranında benzinli/dizel, % 34 oranında hibrit ve % 8 oranında elektrikli, % 5 oranında ise diğer yakıt türlerini tercih edenler ortaya çıkıyor.
Alternatif Yakıtlı Otomobil Satın Alırken Hedef Ne ?
Araştırma doğrultusunda, elektrikli otomobil satın almak için hedefinin yakıt paralarını azaltmak, çok daha deneyimli sürüş deneyimi yaşamak ve emisyonu düşürmek olduğu görülüyor. Fakat şarj altyapısı ve elektrikli araç menziliyle alakalı kaygılar akılda soru işaretleri oluşturmayı sürdürürken, kullanıcılar için şarj süresi de kaygı kaynağı oluşturuyor.
Tüketiciler elektirkli araçlar için ne kadar harcama yapmak istiyor?
Deloitte Otomotiv Tüketicileri 2021 Araştırması doğrultusunda, elektrikli otomobil sahibi olmak isteyen kullanıcılarının % 55’i 200 bin ve altı, % 29’u 200 -300 bin lira arasında ve % 15’i 300 bin lira ve üstü ödeme yapacaklarını söylüyor. Kullanıcıların üçte biri alternatif motorlu bir otomobil için 25 bin TL’den daha fazla ödeme yapmaya gönüllü olduklarını belirtiyor.
Küresel tüketici davranışı, bir otomobili satın almadan önce finansman seçeneklerini karşılaştırmak için kullanılan süreye göre kayda değer oranda değişiklik gösteriyor. Türkiye’de kullanıcıların% 31’i mevcut otomobillerini almadan evvel finansman seçeneklerini göz önünde bulundurarak 5 saatten çok daha fazla zaman harcarken, % 27’si 1 – 3 saat arsında, % 11’i 1 saatten az zaman harcıyor. Almanya’da ise kullanıcıların finansman tercihleri için yaklaşık % 53’ü araştırmada bulunmazken, yalnızca % 10’u 5 saatten daha fazla zaman harcıyor.
Kovid-19 Takvimleri Değiştirdi!
Kovid-19 sebebiyle kullanıcıların % 56’sı sonraki otomobillerini alma planı yaptıklarını takvimi değiştirdi ve bazısı da satın alma işlemlerini ertelemeyi planlıyor. Araştırma doğrultusunda, kullanıcıların % 41’i sonraki otomobilin ilk başlangıçta planladığından çok sonra almayı düşünürken, % 15’i sonraki otomobilin ilk başlangıçta planladığından erken almayı planlıyor. % 44’ü sonraki otomobili almak amacıyla oluşturduğu takvimi değişiklik yapmadığını vurguluyor.
Kullanıcıların sonraki otomobillerini almak için tahmini yaptıkları takvim ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Söz konusu araştırma doğrultusunda, Japonya’da kullanıcıların % 74’ü salgın sebebiyle sonraki otomobillerini almak için takvimlerini değişiklik yapmazken, % 18’i yaptığı plandan sonra otomobillerini almaya karar verdi. Türkiye’de ise kullanıcıların % 44’ü planlarında değişiklik yapmazken, % 41’i yaptığı plandan sonra otomobil almayı düşünüyor.
Gelecekte araç satışları sanal ortamda mı yapılacak?
Kullanıcılar online satış deneyimi arayışı içinde olsalar da, sonraki otomobillerini bayiden ya da otomobil üreticisinden almayı planlıyorlar.