Türkiye’de çalışan yabancıların ve yurtdışındaki gurbetçilerin para transferleri için kurulan yerli ödeme platformu olan UPT yani Uluslararası Para Transferi uygulamasında 2020 yılında 1 milyar dolar değerinde işlem yapıldı. Son senelerde gurbetçilerin para transferi mağduriyetlerini gidermek amacıyla 176 ülkede yaygın hale getirilen uygulamada ilk önce amaç yurtdışında bulunan Türklerin yabancı bankaların zorlayıcı işlemlerine alternatif bir platform olmak.
Uygulama ile, dünya çapında 106 kuruluş ile gerçekleştirilen anlaşmalar çerçevesinde 400 bin noktaya anlık ve hızlı bir şekilde para transferi gerçekleştirilebiliyor. Vatandaşlar diledikleri kişiye cüzi bir miktar ücret ile 10 bin dolara kadar para transferi gerçekleştirebiliyor. Yeni nesil bir para transfer platformu olan UPT ile yurt içine ve yurt dışına ortalama 5 bin PTT şubesi başta olmak üzere Aktif Bank ve UPT üzerinden para transferi yapılıyor.
UPT ile Türkiye’den karşılıklı 176 farklı ülkeden para transferi gerçekleştirilebiliyor. Bu ülkelerin başında Gürcistan, Özbekistan, Kırgızistan, Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İzlanda, İngiltere, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İrlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan yer alıyor.
UPT sistemine son olarak da Azerbaycan eklendi. 14 Ocak tarihinde Bakü’de düzenlenen imza töreninde PTT, Aktif Bank, UPT ve Azerpost arasında imzalanan protokol ile iki ülke arasında yapılacak para transferlerinde PTT güvencesi sağlandı. PTT’nin Genel Müdürü olan Hakan Gülten imza töreninde yaptığı konuşmaya göre, Azerpost’un Azerbaycan’da geniş ağa sahip ve Azerpost ile posta, kargo ve e-ticaret alanındaki ilişkileri de arttıracaklarını ifade etti. Gülten, işbirliğiyle kapalı devre bir yapı ile PTT tarafından kabul edilecek olan para transferi işlemlerinin sadece Azerpost tarafından ödenmesi ve Azerpost tarafından kabul edilecek UPT işlemlerinin sadece PTT tarafından ödenmesinin sağlanacağını dile getirdi.
2019 yılında 850 milyon dolar değerinde işlem hacmine ulaştıklarını bildiren UPT’nin Genel Müdürü olan Hakan Özat, 2020 yılında bu rakamın 1 milyar dolara ulaştığını dile getirdi. Özat, 2020 yılında toplamda 142 ülke ile işlem yaptıklarını UPT ile en çok gönderimi yapan üç ülkenin ilki %32 oran ile Gürcistan olurken, ikinci %28 ile Özbekistan ve 3. Olarak da %10 oran ile Kırgızistan olduğunu ifade etti.
Türkiye’ye adet açısından en fazla gönderimi gerçekleştiren ilk 3 ülke ise %16 ile Almanya, %9 ile Rusya ve son olarak yine %9 ile Ürdün oldu.