Annesi engelli olduğu için belli bir süredir iş hayatına devam edemeyen İlker Aslaner, çalıştığı şirketin kapanması üzerine kendisine verilen tazminatı bankaya yatırdı. Aslaner, annesinin tedavisi için lazım olma ihtimalin karşı, bankadaki parayı harcamadı. Aslaner’in iki sene boyunca banka, karakol ve adliye arasında mekik dokumasına sebep olan olay ise 5 Şubat 2019 tarihinde meydana geldi. O günün sabahı Aslaner’in banka hesabından saat 09.22 ve 09.24’te iki farklı para transferi işlemi gerçekleştirildi. Paralar, Bursa’da bir fabrikada işçi olan M. K. M. ‘nin özel bir bankadaki hesabına gönderilmişti. EFT işlemlerinin açıklama kısmına bir araç plakası girilerek transfere kılıf uydurulmaya çalışıldı.
Aslaner; transferlerden, cep telefonuna gelen SMS’ler ile haber aldı. Gelen SMS’lerde, hesabından 9 bin 700 ve 9 bin 500 TL değerinde iki EFT işlemi gerçekleştiği yazıyordu. Şok içinde bankayı arayan Aslaner, banka görevlisine, gerçekleştirilen transferlerin kendisine ait olmadığını dile getirdi. Banka görevlisi, paranın iletildiği özel banka ile iletişime geçti. O sırada 9 bin 700 TL değerinde ilk transferdeki para çekilmiş ikincisi transfer ise daha çekilmemişti. İki banka görevlisinin ortak çabası ile 9 bin 500 TL’ye bloke konuldu.
Aslaner, parasının belli bir kısmını kurtarabildiği için biraz olsun rahatlayarak karakola yol aldı. Sancaktepe İlçe Emniyeti Müdürlüğü’ne şikayette bulunan Aslaner’i dinleyen görevli, gerekli araştırma için savcılıktan onay aldı.
Trasferlerin yapıldığı hesabın sahibi M. K. M.’nin ikamet adresi bulundu. M. K. M.’nin verdiği ifade ile dolandırıcılık daha da karmaşık bir hal aldı. M. K. M. İfadesine göre, paranın transfer edildiği bankada M. K. M.’nin bir hesabı yok. Hatta o bankaya adım atmışlığı dahi olmadığını belirten M. K. M., ATM’den para çeken kişi olmadığını da belirtti. M. K. M., Bursa’da yaşadığını, paranın çekildiği yer olan Esenler’e hiç gitmediğini dile getirdi. M. K. M.’nin olay ile bir bağlantısı olmadığı öğrenilince savcılık takipsizlik kararı verdi.
Cumhuriyet Başsavcılığı, M. K. M. ile ilgili takipsizlik kararının ardından emniyete daimi arama kararı gönderdi. Kararda, Aslaner’i dolandıran kişi ya da kişilerin bulunması durumunda savcılığa getirilmeleri istendi. Meçhul sanık yazılı daimi arama kararına göre, yılda bir kez Cumhuriyet başsavcılığımıza bilgi vermesi istendi. 2035 yılı Şubat ayına kadar daimi arama kararı geçerli.
Aslaner, hem paraya bloke koyan bankaya hem de hesabının bulunduğu bankaya, blokedeki parasının iade edilmesi için birçok kez başvurdu. Bankalar ise daimi arama kararının olduğunu dosya kapanmadığı sürece parayı iade edemeyeceklerini bildirdiler. Müvekkilinin mağdur edildiğini belirten Av. Yasemin Bal, blokedeki paranın iadesi için özel bankaya ilişkin icra takibi başlatacaklarını ifade etti.