Google’ın Yükselen Pazarlar Başkan Yardımcısı olan Meir Brand, tüm esnaf ve KOBİ’lere 12 milyon dolar değerinde finansman sağlayacaklarını belirterek, Türkiye’deki işletmelerin dayanaklı hale gelmelerini amaçladıklarını ve yatırımlarının süreceğini belirtti.
Google tarafından, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu (TESK) iş birliği, Ticaret Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi yardımı ile gerçekleşen, KOBİ’leri salgın şartları altında destekleyecek olan “Dijital Dönüşümle Fark Yaratan Esnaflar” projesi sunuldu.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın da katılımıyla online düzenlenen konferansta yer alan Brand, internetin salgın döneminde büyük önem taşıdığını belirterek, insanların bununla beraber sağlık alanında gerçeklere ulaşıp, eğitimlerinde de süreklilik gösterebildiğini söyledi.
Hükümetlerin de çevrim içi hizmet servislerini vatandaşlara sağladığını ve sağlık bakımından izlemede olduğunu belirten Brand; Dünya üzerindeki tüm teknoloji kullanıcıları sayesinde 5 ay içinde 5 yıllık bir ilerleme kaydettiklerini açıkladı. Türkiye’de de durumun böyle olduğunu; çevrimiçi perakendeciliğin oranının tüm perakende kapsamında yüzde 5’ten yüzde 10’a kadar arttığını; 1,5 milyon kadar iş yerinin yeni dijital yetenekler kazanacağını ve işlerini sanal ortama taşıyacağını düşündüklerini söyledi.
Brand, sanal ortama dönülmesi adına iş yerlerinin bir finansmana ihtiyaçları olduğunu ve şirket olarak 12 milyon dolarlık finans paketi fırsatı sunduklarını; çevrim içi araçlar, sanal beceriler ve işbirliği sayesinde ekonomi açısından toparlanmanın hızlanacağını; uzun ömürlü bir ortaklıkla dijital hale gelmeyi mümkün kılan 360 derecelik bir program sunarak Türkiye’de iş yerlerinin daha dayanıklı olması hedefine bir adım daha yaklaşmayı düşündüklerini belirtti. Türkiye’ye yaptıkları yatırımlarının süreceğinden bahseden Brand; Kesinlikle çok zor bir yıldan geçtiklerini fakat önümüzdeki seneyi olumlu gördüğünü duyurdu.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, pandemi dönemi boyunca esnaf ve sanatkarların geçtikleri zorluklardan bahsederek, işlerin durgunlaştığı bu dönem içerisinde dijital ortama geçmenin sık sık gündemde olduğunu belirtti.
Salgın koşulları altında dijitalleşmenin esnaf ve sanatkarlara kazandırdıklarından bahseden Palandöken, bu projede restoran ve kafe işletmecisi esnafın sanaldan pazarlama dersleri alacağını anlattı.
Palandöken; Projenin, restoran ve kafe bölümündeki esnafların ihtiyaçlarına ait içeriklerini arttırarak esnafın teknolojiyi etkin kullanabilme yetisine katkıda bulunacağını belirtirken, online olarak pazarlama yapabilmeleri için bilgi verileceğine değindi. Virüsün etkisinin en fazla görüldüğü 20 şehirde uygulamaya konulacak olan projenin esnafın sanal sisteme geçmesine katkıda bulunmasını umut ettiklerini de sözlerine ekledi.
Google Türkiye Ülke Direktörü olan Mehmet Keteloğlu da Google şirketi olarak Türkiye içerisinde işe başladıkları 2006 senesinden bu zamana kadar Türkiye’nin dijital sisteme geçişine birçok katkı sağladıklarını belirtti.
Türkiye’de gelişmesinde katkıda bulundukları dijital ekosistemin şimdiye kadar 1,4 milyon kişi için iş imkanı sağladığını ve sağlamayı sürdürdüğünü belirten Keteloğlu, Finansal açıdan Google tarafından destek verilen dijital ekonominin milli gelire oranı da %4’ün üzerinde olduğu ve nominal açıdan 150 milyar TL’yi bulduğunu açıkladı. Google tarafından desteklenen dijital ekonominin payının 2023 yılında milli gelirin %4,7’sine kadar çıkacağını düşündüklerini,14 senedir bu ülke içerisinde faaliyet gösteren uluslararası bir şirket olarak, Türkiye’ye olan inançlarının büyük olduğunu aktardı.
Keteloğlu; Google şirketi olarak, Türkiye’de on binlerce işletmenin hikayesinin, pandemi süresince ve sonrasında devam etmesine yardım etmeyi amaçladıklarını bu nedenle bu kritik dönemde esnafımıza ve kamu kurumlarına özgü 4 ana bileşenden oluşan ve 12 milyon dolarlık bir koronavirüs destek paketi oluşturduklarını duyurdu. Bu dört bileşenin sırasıyla; TESK aracılığı ile restoran ve kafelere ayrıca çalışanlarına yönelik yapılacak olan bağış, KOBİ’lere sağlanan özel kredi desteği, sanal ortamda eğitim araçlarının sunulacağı Google Dijital Türkiye platformu ve kamu kurum ve kuruluşları ile KOBİ’lere sağlanan reklam bağışları olduğunu açıkladı.
Keteloğlu, bu programla beraber, esnafı dijital araçlar ve becerilerle her açıdan desteklerken bununla birlikte yeni finansman kaynaklarıyla bu sıkıntılı süreçte onlara yardımcı olmayı amaçladıklarını belirtti.
Programın zeminini Google.org tarafından TESK’e yapılacak olan 500 bin dolarlık bağışın oluşturduğunu söyleyen Keteloğlu; Bu bağışın temel amacının, salgın döneminden kötü etkilenen restoran ve kafe sahipleriyle çalışanlarının dijital becerilerle kazanmasını sağlayarak, bu tip afet, salgın gibi beklenmedik olaylara karşı daha dirençli hale gelmelerine yardım etmek olduğunu söyledi.
Keteloğlu, proje boyutunda planlanmış olan online ve offline eğitimler ile 24 aylık bir sürede 20 bin adet restoran ve kafe sahibine, çalışanlarına erişmeyi hedef edindiklerini vurgulayan Keteloğlu, bahsi geçen rakamın Türkiye’de yer alan tüm restoran ve kafelerin % 10’una denk geldiğini dile getirdi. Projenin ilk devresinde online bir eğitim platformunun kurulacağını ve bu platformdan sektör ile ilgili dijital yetkinlik eğitimlerinin verileceğini belirten Keteloğlu, TESK-Google iş birliğinin ikinci devresinde, koronavirüs salgını koşullarının uygun bir hale geldikten sonra başlayacak şehir ziyaretlerini ne olacağını dile getirdi.
Programın ikinci önemli bileşenini ise KOBİ’lere sunmuş oldukları 3 milyon dolar değerindeki kredi destek paketini oluşturduklarını belirten Keteloğlu, KOBİ’lerimize destek olmak için oluşturdukları bu kredi olanağının 2021 yılında Türkiye’deki bir finans kurumunun ortaklığında hayata geçireceklerini söyledi. Küçük işletmelerin de teknolojiyi etkin bir şekilde kullanabiliyor olması yeni normalin önemli bir gerekliliği haline geldiğinin altını çizen Keteloğlu, bu sebeple işi için dijitale yetenekler kazanmak isteyen işletmelerin ihtiyacı olan online araçları tek bir yerde toplayıp ‘Google Dijital Türkiye Platformu’nu oluşturduklarını ifade etti.
Keteloğlu, platformdaki Grow My Store üzerinden işletmelere ücretsiz rehberlik hizmeti sunduklarını belirtti. Ayrıca, yine bu platform üzerinde bulunan Google Benim İşletmem ürünleri sayesinde işletmelere özellikle salgın döneminde çok daha ulaşılabilir olmaya olanak sağladığını da belirtti.
Toplantıda paylaşılan bilgileri incelediğimizde; Google, Dijital Dönüşümle Fark Yaratan Esnaflar programı sayesinde hibe, finansman, reklam kredileri ve Google Türkiye Dijital Platformu ile esnaf ve KOBİ’leri pandemi koşullarına hazırlıklı bir hale getirirken daha güçlü ve rekabetçi işletmeler olabilmeleri için yardımcı olmayı amaçlıyor.
Google Türkiye, gerekli kamu kurum ve kuruluşlarının desteği sayesinde TESK iş birliği ile hazırlanmış, dört temel bileşeni olan ve salgından en çok etkilenen kişiler olan esnaflara yönelik destek paketi; küçük işletmelerin dijital beceriler kazandırarak, beklenmedik olağanüstü durumlara karşı daha dirençli hale gelmesini sağlamayı hedefliyor.
Esnaf ve KOBİ’leri birbirinden farklı araçlar yardımıyla tam olarak destek sağlayacak ve 12 milyon dolar değerinde finansman sunacak olan programın kapsamında, restoran ve kafelerin teknolojik dönüşümünü sağlayabilmek için TESK’e 500 bin dolar değerinde Google.org hibesi sağlanacak.
Salgının KOBİ’ler için kötü etkilerinin yok edilmesi için zaman gerektiğini bilen Google, KOBİ’lerin sermayeye erişimini sağlayacak ve nakit akışlarını ferahlatabilmek için 3 milyon dolar değerinde kredi programı tasarlayacak.
Koronavirüs salgınıyla alakalı toplumun sağlığı bakımından önem teşkil eden bilgilerin yayılması ve işletmelere destek sağlanması için kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte küçük ve orta ölçekli olan işletmelere 8,5 milyon dolarlık reklam yardımı sağlandı.
Ekim ayında hayata geçen Google Dijital Türkiye Platformu; iş yerlerinin, yeni müşteri ve pazarlara ulaşmaları için yardım sağlayacak çeşitli online araç ve eğitimlere oldukça etkin ve hızlı bir şekilde, tek bir platformdan ulaşabilmelerine imkan tanıyor.