Beyran; Gaziantep’in en beğenilen lezzetlerinden biri.
1946 yılında kurulan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Gaziantep, beyran lezzeti ile gastronomi dalında yaratıcı şehirler ağına dahil edildi.
Beyran Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor!
Gaziantep’in beyran lezzetleri arasında ön plana çıkan yemeği beyran çorbasıdır. 500 yıllık bir geleneğe sahip olan beyran çorbası, sağlık açısından oldukça yararlı bir lezzet. Beyran çorbası, çok yüksek ateşte pişirilir ve içindeki kuzu eti, baharatı ve bol sarımsaklarıyla kış aylarında bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek hastalıklara karşı koruyucudur. Bunların yanı sıra kemik sağlığına da iyi gelmekte ve kemik erimesi gibi yaşanabilecek sorunların önüne geçilmesinde büyük rol oynamaktadır. Böylelikle nezle, grip gibi solunum yolu hastalıklarına karşı şifa kaynağı olmaktadır.
Gaziantep’te ‘Doğal antibiyotik’ olarak tanıtılan beyrana, özellikle kış aylarında yoğun bir ilgi oluyor. Beyranın içinde bulunan sarımsağın, acı ve pul biberin ve et suyunun insanlar üzerindeki olumlu etkisi nedeniyle, koronavirüs salgını döneminde beyran lezzetinin tüketiminde artışa sebep oldu.
Koronavirüsle mücadelede Gaziantep Halkı, özellikle sabah erken saatlerde beyran çorbası içmeyi tercih ediyor ve sabah akşam, öğün fark etmeksizin herkesin bol bol beyran çorbası tüketmesini tavsiye ediyor.