Kahramanmaraş’ta meydana gelen yıkıcı depremin ardından birçok vatandaşımız hayatını kaybetti. Ne yazık ki, hayatta kalanların da birçoğu evlerini kaybetti. İçişleri Bakanlığı’nın Evim Yuvan Olsun kampanyası ise evlerini kaybeden birçok vatandaşımıza umut oldu. Depremzedelerin barınma problemine çözüm için hayata geçirilen Evim Yuvan Olsun kampanyası detayları da açıklandı. Uygulama detayları için vatandaşlar da başvuru sürecini araştırmaya başladı.
Evim Yuvan Olsun kampanyası nedir?
Depremde evini kaybeden depremzedeler kendi evlerine tekrar sahip olana kadar geçici konaklayabilecekleri bir çözüm geldi. Evim Yuvan Olsun kampanyası kapsamında, depremzedeler bu kampanya kapsamında geçici olarak dairelere yerleşecekler. Yardımseverler kullanmadıklarını evlerini bedelsiz tahsis edecek ya da indirimli şekilde kiraya verebilecek. Böylece depremzedelere yardım edebilecekler.
Bu kampanya ise İçişleri Bakanlığı üzerinden güvenilir bir şekilde hayata geçti. Böylece hayırseverler ücretsiz ya da indirimli kira bedeliyle barınma ihtiyacı içinde olanlara evlerini tahsis edecek. Evlerini sunma şansı olmayan hayırseverlerin de sisteme nakdi bağış yapması mümkün.
Aslında, uygulama kapsamında evlerini sisteme dahil edecek olan hayırseverler için belli koşullar var. Hatta bunlardan bir tanesi bu evlerin depremzedelere en az 3 ay süreyle açmaları gerekiyor. En az bu süre için evlerini açanların başvurusu kapsam dahilinde olacak. Söz konusu başvurular ise, ilgili barınma noktasının olduğu ilçe Kaymakamlığınca değerlendirilmesi gerçekleşecek. Kaymakamlık evleri uygun görürse evler bedelsiz şekilde kampanya kapsamında olacak. Bu noktada ise, kaymakamlık ve ev sahibi arasında bir “Ödünç Sözleşmesi” gerçekleşecek. Kaymakamlık da depremzedenin ilgili eve yerleştirilmesini yapacak.
Kiralar ne olacak?
Aslında program kapsamında, evlerini uygun bedelle kiralamak isteyenlerin de 1 yıllığına evlerini kiraya vermesi mümkün. Bunun için de sisteme başvuru yapabilmeleri mümkün. Hatta bu noktada en önemli detay, kira bedelinin evin gerçek ederinin net bir şekilde altında olması diyebiliriz. Kaymakamlık tarafından, evin uygunluk ve kira bedelindeki indirim durumunu yerinde onaylayacak. Aynı süreç burada da geçerli olacak. Yani Kaymakamlık ve ev sahibi arasında “Kira Sözleşmesi” gerçekleşecek. Ayrıca Kaymakamlık depremzedeleri gerçekleşecek. Bu kira bedelleri de AFAD hesabındaki kira bağışları üzerinden tahsil edilecek.
Evi ile kampanyaya dahil olamayanlar, nakdi kira desteği yapabilir. Aslında bu destekler de, “indirimli kiralanan evler” için kullanıma hazır olacak.
Öncelik ise; engelli, yaşlı, düzenli tedavi gereksinimi olan kronik hastalar ya da benzeri dezavantajlı bireyler de olacak. Hatta depremde aile fertlerini kaybeden çocuklu aileler de öncelikli olacak.
İlgili evlerin fatura ödemelerini Kaymakamlık yapacak. Elektrik, su, doğal gaz faturaları için ödemeler sadece depremzedelerin ilgili evlerde kaldığı süre için geçerli olacak. Hatta evlerde olası bir zarar riskine karşı Türkiye Sigorta güvencesi geçerli olacak. Sigorta primlerini de Türkiye Sigorta karşılayacak.
Emlak sitelerinden de destek geldi. Aslında “emlakjet.com”, “hepsiemlak.com”, “sahibinden.com” platformları da kampanyaya destek verecek. Burada ise, yardımseverler bu platformlardan başvuru formu doldurabilecek. Buradan da, bu başvuru formları İçişleri Bakanlığı’nın sistemine düşecek.