Avrupa Birliği’nin kurul üyesi ve ekonomide idari sorumlusu olan Paolo Gentiloni, yeni tip COVID-19 virüsünden ekonomik olarak en şiddetli etkilenen Avro Bölgesi ülkelerinde kamu borcunun arttığını söyledi.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun ekonomiden sorumlu üyesi olan Paolo Gentiloni, avro para birimi geçerli olan AB ülkelerinin ekonomi bakanlarının sanal ortamda düzenlenen video-konferans yöntemiyle gerçekleştirmiş olduğu toplantının ardından açıklamalarda bulundu.
COVID-19’un alışılmadık bir durum olduğunu vurgulayan Gentiloni; virüse karşı aşı uygulamaları ile umut ışığı bulmuşken bunun yanında Avrupa genelinde birkaç aya nazaran çok daha sert önlemler aldıklarını belirtti.
Gentiloni, Pandemi döneminden önce Avro Bölgesi üyeleri arasındaki ekonomik dengesizliklerin giderek azaldığını; özellikle virüsten ekonomik açıdan en çok etkilenen Avro Bölgesi ülkelerinde bu günlerde kamu borcunun tekrar artmakta olduğunu ve bu dengesizliklerin derinleşme riski taşıdığını belirtti.
Sanal ortamda yapılan video-konferansında, virüsün ekonomik etkileri ile mücadele kapsamında hazırlanan 750 milyar avroluk kurtarma programının uygulanmaya başlaması sürecinin de ele alındığını aktaran Gentiloni, üye ülkelerin taslak olarak hazırladıkları harcama tasarılarını AB Komisyonu’na göndermiş olduklarını ve hazırlanılan tasarıların birkaç ay içinde onay alarak yürürlüğe gireceğini duyurdu.
AB araştırmalarına göre, 2020 senesinde kamu açığının İspanya’da yüzde 12,2, İtalya’da yüzde 10,8, Belçika’da yüzde 11,2 Fransa’da yüzde 10,5’e kadar yükselmesi, kamu borcunun milli gelire olan oranının da Belçika’da yüzde 117,7, Fransa’da yüzde 115,9, İtalya’da yüzde 159,6, İspanya’da yüzde 120,3, Yunanistan’da ise yüzde 207,1’e kadar artması planlanıyor.