Buğday 8,3775 dolarla 2012 senesinin Aralık ayından şimdiye dek, pamuk 1,1683 dolarla 2011 senesinin Temmuz ayından şimdiye dek, kahve de 2,2385 dolarla 2014 senesinin Ekim ayından şimdiye dek en yüksek düzeye ulaştı. Emtia sektörü, geçtiğimiz hafta ABD’de enflasyonun yükselmesinin ardından enflasyondaki artış eğiliminin kısa vadede kalıcı olacağına ilişkinin algının büyümesi ve tedarik açısından problemlerin sürmesi sebebiyle ralli haftası yaşadı. Emtia sektöründe geçtiğimiz hafta önemli artışlar meydana geldi.
Emtia sektörü bu hafta rekorlara imza attı
Enerji emtiasında gerilemeler yaşanırken, metaller ve tarım emtiasındaki artışlar dikkat topladı. Analistler, tarım emtiasında yaşanan zirvelere de vurgu yaptı. Geçtiğimiz hafta devam eden tedarike ilişkin kaygılarla emtia piyasasında yaşanan artışlar, ABD’de TÜFE’nin ekim ayında senelik bazda % 6,2 ile 31 senenin en fazla yükselişini kaydetmesinden sonra daha da hız kazandı. Analistler, dolara olan ilginin çoğalması ve ABD Merkez Bankasının faiz arttırımını tahmin edilenden daha önce gerçekleştirebileceğine ilişkin öngörülerin güç kazanmasıyla emtia sektöründe bir miktar geri çekilmeler yaşanmasına rağmen ABD’de enflasyonun yükselmesinin ardından enflasyondaki artış eğiliminin kısa vadede kalıcı olacağına yönelik algının güç kazanması ve arza dair problemlerin sürmesi sebebiyle önemli artışların yaşandığını ifade etti.
Emtia piyasasında geçtiğimiz hafta metalde ralliler dikkat topladı
Emtia sektörü geçtiğimiz hafta metallerde yaşanan artışlarla ilgi çekti. Geçtiğimiz hafta altın % 2,6, gümüş % 4,8, bakır % 1,8, paladyum % 3,4, platin % 4,7, alüminyum % 5, nikel % 1,7, çinko % 0,4 değer artışı yaşadı. Altının ons fiyatı ise enflasyona ilişkin endişelerle arttı. Yükselen global enflasyonun reel getirileri düşürmesi sebebiyle altının ons fiyatındaki artış eğilimi de sürdü. Analistler diğer metallerin ise Çin’de ekonomiye ilişkin belirsizliklerin sebep olduğu kaygılara rağmen global olarak yeşil ve temiz enerjiye dönüşüm çerçevesinde talebin çoğalacağına ilişkin iyimser beklentilerle arttığını dile getirdi. Enerji alanında belirsizlikler ise hala sürüyor. Geçtiğimiz hafta Brent petrol % 0,7, doğalgaz % 13,3 değer düşüşü yaşadı. Petrol fiyatları, ABD’de yükselen enerji maliyetlerinin enflasyonu yükseltmesi kaygıları ve ABD stratejik petrol rezervinden daha çok ham petrolün piyasaya sürülmesi öngörüleriyle düşüşünü sürdürüyor. Analistler, enerji fiyatlarının hala yüksek düzeylerde seyretmesinin de petrole olan talebi düşürdüğünü dile getirdi. Rus enerji şirketi Gazprom’un kasım ayı için Avrupa’da yer alan beş yer altı depolama tesisine gaz pompalanması yapılmaya başlandığının haber verilmesinden sonra doğal gaz fiyatlarındaki gerilemeler hız kazanırken, hava durumuna yönelik belirsizlikler ve üretim yükselişi fiyatların azalmasına sebep olan faktörler arasında yer buldu.
Tarım tarafında geçtiğimiz hafta zirveler hakimdi
Tarım alanında geçtiğimiz hafta zirveler hakimken özellikle buğday fiyatlarındaki artışlar ilgi çekti. 8,3775 dolarla 2012 senesi Aralık ayından şimdiye en yüksek düzeye ulaşan buğday haftayı % 8 kazançla bitirdi. Buğday fiyatları, büyük ihracatçı ülkelerden biri olan Rusya’da bulunan bir yetkilinin fiyatlarda ciddi bir yükseliş olursa ülkesinin tahıl ihracat vergilerini yükseltebileceğine vurgu yapması ve bunun da mevcut durumda sıkışık olan piyasaya ilişkin kaygıları çoğaltmasından sonra 2012 senesi Aralık ayından bu yana en yüksek düzeyine ulaştı. Bu hareket global gıda enflasyonuna yönelik yeni bir tehdit olarak görülüyor. Buğday fiyatlarındaki yükseliş ayrıca ABD’de tüketici fiyatlarının geçtiğimiz ay senelik bazda 1990 senesinden şimdiye en hızlı yükselişi kaydetmesi ve dünya gıda maliyetlerinin son 10 senenin en yüksek düzeyine gelmiş olması sebebiyle sürdü. 1,1683 dolarla 2011 senesinin Temmuz ayından şimdiye dek en yüksek düzeye ulaşan pamuk da haftayı % 1,6 artışla bitirdi. Ekonomilerin tekrardan açılması ve Hindistan’da devam eden pamuk kurdu salgını sebebiyle pamuk fiyatlarındaki artış da devam ediyor. 2,2385 dolarla 2014 senesinin Ekim ayından şimdiye dek en yüksek düzeye ulaşan kahve de geçtiğimiz haftayı % 7,5 kazançla bitirdi. Global konteyner talebinin fazla olması sebebiyle tedarik kısmına ilişkin kaygılar, kahve fiyatlarında artışa yol açıyor. Geçtiğimiz hafta, şeker % 0,4, mısır % 5,7 değer artışı yaşadı.