Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Gıda Fiyat Endeksi arka arkaya 3 aylık artışına devam etti ve ekim ayında eylüle kıyasla % 3,9 yükselerek ortalama 133,2 puana ulaştı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yapılan açıklama doğrultusunda, gıda emtia sepetinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimleri takip eden Örgütün Gıda Fiyat Endeksi, ekim ayında eylüle kıyasla % 3,9 yükselerek ortalama 133,2 puana çıktı. Dünya gıda fiyatları barometresi 2011 senesinin Temmuz ayından şimdiye dek en tepe noktaya çıkarak yeni bir zirve elde etti.
Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi % 9,6 yükseldi
FAO Tahıl Fiyat Endeksi de aynı dönemde % 3,2 yükseldi. Dünya buğday fiyatları, Kanada, Rusya ve ABD de dahil büyük ihracatçılarda düşen hasatların global arzı küçültmesi sebebiyle % 5 arttı. Diğer tüm ana tahılların uluslararası fiyatlarında da aylık bazda artış kaydedildi. Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi de % 9,6 yükselerek bütün zamanların en tepe noktasına ulaştı. Bu durum, palmiye, soya, ayçiçeği ve kolza yağındaki güçlü fiyat yükselişleri sebebiyle yaşandı. Palmiye yağı fiyatları, Malezya’da halen devam eden göçmen iş gücü yokluğu sebebiyle üretimin düşmesine yönelik devam eden kaygılarla yükseldi. Süt Ürünlerinin Fiyat Endeksi, alıcıların stok yapmak için tedarik elde etme gayretleri arasında tereyağı, yağsız süt tozu ve tam yağlı süt tozu için genel olarak daha güçlü olan ithalat talebinden etkilenerek eylül ayına göre ekim ayında 2,6 puan yükseldi. Buna karşılık olarak, ana üretici ülkelerden elde edilen tedarikler global ithalat talebini karşılamaya yeterli geldiğinden, peynir fiyatları ciddi oranda aynı kaldı.
Et Fiyat Endeksi, eylülde güncellenen değerinden % 0,7 düşerek arka arkaya üçüncü ay düşüş eğilimine devam etti. Domuz etinde Çin’den gelen alımların düşmesi, sığır etindeyse Brezilya’dan elde edilen etlerin fiyatlarındaki ciddi azalışlar bu iki ürünün fiyatlarının düşmesine sebep oldu. Şeker Fiyat Endeksi de eylül ayına göre ekim ayında % 1,8 düşerek, arka arkaya altı aylık yükselişin sonrasında ilk düşüşünü yaşadı. Düşüş, temel olarak sınırlı global ithalat talebinin, Hindistan ve Tayland’dan ihraç edilebilir olan büyük arz beklentilerinin ve Brezilya realinin ABD doları karşısında güçsüzleşmesinin bir sonucu olarak meydana geldi.
Bu sene tahıl üretimi rekor kırdı ama stoklar azalmaya başladı
FAO’nun Tahıl Arz ve Talep Özeti’ndeki yeni öngörülere göre, 2021 senesinde dünya tahıl üretimi sürpriz bir şekilde rekor seviyede yaşanmasına karşın global tahıl stoklarında 2021 ile 2022 yılları arasındaki döneminde küçülme yaşandı. 2021 senesinde dünya tahıl üretimi öngörüsü, büyük ölçüde İran, Türkiye ve ABD’deki buğday üretimi tahminlerinde yapılan düşüşler sebebiyle ekim ayındaki önceki rapordan şimdiye dek 6,7 milyon ton düşüşle 2 milyar 793 milyon tonda sabit kaldı. Buna karşılık olarak, global iri taneli tahıl üretimi yukarı yönlü güncellendi. Mısır üretimindeki pozitif güncelleme, Brezilya ve Hindistan’da önceden beklenenden daha iyi durumda olan rekolteler ve bazı Batı Afrika ülkelerindeki iyiye giden beklentiler sayesinde oldu. Geçtiğimiz seneyle kıyaslandığında, global tahıl üretiminin yükselmesi ve yeni bir rekor düzeye ulaşması öngörülüyor. Ekim ayında buğday ve pirincin daha önce tahmin edilenden daha güçlü küresel ticaretinin sonrasında, dünya hububat ticaretinin 2020 ile 2021 yılları arasındaki düzeyine kıyasla % 0,3 yükselerek 2021 ile 2022 yılları arasındaki döneminde 478 milyon tona ulaşması ve yeni bir rekora imza atması bekleniyor.