Almanya’da koronavirüs kaynaklı günlük ölüm sayısı zirveye ulaştı.
Almanya’da yeni tip koronavirüs salgınında son bir gün içerisinde 952 kişinin yaşamını yitirmesiyle salgının başladığı günden bu yana günlük can kaybı sayısında zirveye ulaşıldı.
Almanya’da bulaşıcı hastalıklar konusunda araştırma çalışmalarını yöneten Robert Koch Enstitüsünden (RKI) yapılan açıklamaya göre, ülkede son 24 saat içerisinde 27 bin 728 kişinin korona virüs testinin pozitif çıktığı belirtildi. Böylelikle toplam vaka sayısı 1 milyon 379 bin 238’e çıktı.
Son 24 saat içerisinde 952 kişinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmesiyle birlikte toplam can kaybı sayısı 23 bin 427’ye yükseldi. Bugün duyurulan can kaybı sayısının “salgının başından beri kaydedilen en yüksek günlük ölüm sayısı” olduğu belirtildi. Şu ana kadar koronavirüs kaynaklı en yüksek günlük ölüm sayısı 598 olarak 11 Aralık tarihinde kaydedilmişti. Ülke içerisinde koronavirüsü atlatanların sayısının da 1 milyon 25 bin olduğu yönünde açıklama yapıldı.
Yeni tedbirler bugün itibariyle yürürlüğe girdi.
Başbakan Angela Merkel ile eyalet başbakanlarının; koronavirüs ile ilgili pazar günü aldıkları yeni sınırlayıcı önlemler, bugün itibariyle yürürlüğe girdi.
Bu önlemlere göre, temel ihtiyaç malzemesinin satıldığı iş yerleri haricinde tüm mağazalar kapalı olacak. Gıda ürünleri satışı yapan marketlerin yanında bankalar, oto tamirhaneleri, gözlükçüler, benzin istasyonları eczaneler, postaneler gibi iş yerleri de açık olacak.
Okullar ve kreşler kapalı tutulacak. Eğitimlerinin son senesinde olan öğrenciler için uzaktan eğitim benzeri ayrı değişiklikler yapılabilecek.
Yeni tedbirlerle beraber yeni bir düzenlemeye kadar tiyatro, sinema, opera ve konser salonları kapalı olacak, spor salonları, yüzme havuzları, eğlence alanları, berberler, masaj ve kozmetik salonları ile dövmeciler işlerine ara verecek.
Ev içerisinde bir araya gelinmesine izin verilecek ancak toplanan kişilerin sayısı 5 ile sınırlandırılacak. 14 yaşın altındaki çocuklar ise kısıtlama kapsamının dışında tutulacak. İş yerleri içerisinde hizmetlerine son verilen bar ve restoran gibi işletmeler paket servisi ile müşterilerine hizmet vermeye devam edebilecek.
Vaka sayılarının fazla olduğu yerlerde yerel yönetimlere ek tedbirler alma şansı veriliyor. Bu durumda Baden-Württemberg eyaletinde dışarı çıkma yasağı uygulanırken, Bavyera eyaletinde sadece gece dışarı çıkma kısıtlaması uygulanıyor. Yeni düzenlemelerle tasarlanan kısıtlamalar 10 Ocak tarihine kadar geçerli olacak.
İngiltere’nin başkenti olan Londra’da COVID-19 salgını ile mücadele amacıyla, en sıkı önlemlerin bulunduğu üçüncü derece önlemler uygulamaya başlandı.
Ülke çapında vakaların en fazla görüldüğü şehir Londra’da, 3. kademe önlemlerle bütün oteller, barlar ve paket servis yapan işletmelerin dışında bütün kafe ve restoranlar kapatıldı. Barların kapatılması ile gençler, şehrin eğlence merkezi olarak bilinen Soho’da sokaklarda eğlenceyi sürdürdü.
Polis, kuralları uygulamaları için gençleri telkin ederken bir süre gerginlik yaşandı. Uyarılardan sonra sokakların çoğu boşalsa da bir grup genç, kentin meydanlarında eğlenceye devam etti. En sıkı önlemlerin uygulanacağı şehirler arasında yerini bulan Londra’da, kamusal alanlarda 6 kişinin üzerinde insanın bir araya gelip sosyalleşmesi yasaklandı. Bunun dışında; insanlar, aynı evde yaşamadıkları kişilerle kapalı mekanlarda ya da evlerin bahçelerinde görüşeme yapamayacak.
Futbol stadyumlarının taraftarlara tekrar kapatıldığı Londra’da, tiyatro ve sinemalar bir kere daha kapanmak zorunda. Ayrıca, kapalı spor salonları da artık hizmet veremeyecek. Londra’da, 2 Aralık tarihinin ardından, 2 bin kişiye kadar taraftarların tribüne giriş yapmalarına izin vardı. Londra’da, maksimum 15 kişi ile düğün merasimi, 30 kişi ile de cenaze töreni düzenlenebilecek.
Hollanda, COVID-19 salgınında günlük yeni vaka sayılarının artışı sebebiyle önümüzdeki gün itibari ile 19 Ocak 2021 tarihine kadar daha sıkı kısıtlamaların uygulanacağını duyurdu.
Hollanda Başbakanı olan Mark Rutte, konuşmasında okulların, bütün pazar ve mağazaların 19 Ocak tarihine kadar kapatıldığını bildirdi. Rutte, 14 Ekim tarihinde yürürlüğe girmiş olan “kısmi karantina” uygulamasının vaka sayılarının düşürülmesi konusunda yetersiz olduğunu, son zamanlarda günlük yeni vaka sayılarının artış gösterdiğini, koronavirüsün sebep olduğu ölümlerin de arttığını belirtti. Bu yüzden hemen harekete geçilmesi gerektiğini belirten Rutte, alınan karantina önlemlerinin bugün itibari ile uygulanacağını dile getirdi. Rutte, bu önlemler ile günlük 8 binleri aşan vaka sayısının hızlı bir biçimde düşürülmesinin hedeflediğini söyledi.
Açıklanan önlemlere göre, temel ihtiyaçların alındığı market, kasap, manav, fırın gibi yerler haricinde bütün dükkan ve mağazalar, güzellik merkezleri, berber, kuaför, masaj salonları, dövmeciler, sinema, müze, hayvanat bahçesi ve kütüphaneler derhal kapatılacak.
Noel tatili sebebiyle ailelerin bir araya toplanmasını önlemek amacıyla bir evde en fazla 2 misafire izin verilecek. Okullar, 16 Aralık tarihi itibari ile kapatılacak ve 19 Ocak tarihine kadar uzaktan eğitim ile devam edilecek. Oteller kapanmayacak ancak restoran bölümleri kapalı kalacak. Yasak sebebiyle kapatılan işletmelere devlet yardımı yapılacağı belirtilirken, işverenlerden çalışanlara kadar uzaktan çalışabilme olanağı sağlanması istendi. Bar ve restoran gibi işletmeler kapatılmalarına rağmen, paket servisi yapabilecek.
Dini ibadet yerlerinde 1,5 metre, sosyal mesafe kuralına ve maske takma zorunluğuna uyulması halinde ibadetler yapılabilecek. Ülke dışına ya da ülke içinde zorunlu olmadıkça seyahat edilmemesi gerektiği çağrısında bulunuldu.