Koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan Hindistan’ın günlük vaka sayısı 17 binin altına düşmeye başladı. Bu sırada Güney Kore’deki günlük vaka sayısı 1000’in üzerine yükseldi. Çin’de ise koronavirüs salgını kontrol altında tutuluyor.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından, dünyanın gelecekte koronavirüs salgınından daha da büyük ve ölümcül bir salgınla karşılaşabileceği konusunda uyarı yapıldı.
DSÖ Genel Direktörü olan Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ’nün İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan merkezinde, online olarak 2020 yılının son basın toplantısını yaptı.
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Dünya Sağlık Örgütü’nün Vuhan şehrinde yayımlanmış olan bir bülten vasıtasıyla şehirde sebebi anlaşılamayan zatürre vakalarını öğrenmesinden bu yana tam olarak bir sene geçtiğini dile getirdi.
Bu salgın sürecinde DSÖ basın toplantılarının takipçisi olan gazetecilere teşekkürlerini ileten Ghebreyesus, hiç kimsenin bir salgını tek başına bitiremeyeceğini ancak birlikte bitirebileceğimizi belirtti.
Basın toplantısında sorulara cevap veren DSÖ’nün acil durumlar programı başkanı olan Dr. Mike Ryan, gelecek dönemlerde olması muhtemel bir küresel sağlık krizini daha iyi yönetmek için bilimsel çalışmalar, lojistik ve eğitim vb. alanların geliştirilmesinin gerekli olduğunu dile getirdi.
Ryan, koronavirüs salgını için yalnızca bir uyandırma çağrısı olduğunu dile getirirken, başka salgınlara karşı hazırlıklı olmamız gerektiğini vurguladı.
Asya-Pasifik ülkeleri, Kovid-19’un daha hızlı yayılan mutasyon geçirmiş türüne karşı önlemleri sıkılaştırdı.
İngiltere ve Güney Afrika’da tespit edilen Covid-19 virüsünün daha hızlı yayılan bir türünün bazı Asya-Pasifik ülkelerinde de karşılaşılması üzerine bölge ülkeleri yeni önlemler aldı.
Koronavirüsün daha hızlı bulaşan türüne bugüne kadar bölge ülkeleri arasından Güney Kore, Singapur ve Japonya’da rastlanırken, Malezya’da da benzer vakalar saptandı.
Virüsün mutasyon geçirmiş türünün rastlanıldığı ülkelerde salgın önlemleri sıkılaştırılıp koronavirüs aşılama çalışmalarına hız verilirken, bahsi geçen türün henüz görülmemiş olduğu ülkeler de önlemlerini arttırdı.
Çin, İngiltere uçuşlarını yasakladı
Koronavirüs salgınının büyük ölçekte kontrol altına tutulduğu Çin’de; hükümet, koronavirüs mutasyonunun yayılmasını önlemek amacıyla, İngiltere uçuşlarına yasak getirdi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü olan Vang Vınbin, 24 Aralık tarihindeki açıklamasına göre, koronavirüsün mutasyonunun potansiyel etkileri hakkında yapılan kapsamlı bir değerlendirmenin ardından alınan önlemler kapsamında, İngiltere ve Çin arasındaki bütün uçuşlar geçici süreyle durduruldu.
Güney Kore aşı tedarik sürecine ivme kazandırıyor
22 Aralık tarihinde İngiltere’den Güney Kore’ye hava yolu ile gelen bir aileden 3 kişide koronavirüsün bahsi geçen türüne rastlanmasının ardından Seul hükümeti, 2021 yılında ülkeye gelecek aşıların tedarik süresini hızlandırmak için kolları sıvadı.
Gıda ve İlaç Güvenliği Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, aşının onaylanması için tahmin edilen 180 günlük sürecin, 40 güne indirilerek hızlandırılacağı duyruldu.
Ayrıca, Bakanlık birkaç ay içerisinde ülkeye gelmesi tahmin edilen ek aşı dozlarının da 20 gün içide gelmesi için çalışmalara başlandığını bildirdi.
Japonya’da sınırlar 31 Ocak tarihine kadar kapalı
Bugüne kadar 8 kişide koronavirüsün mutasyona uğramış türüne rastlanan Japonya’da, oturum izni olmayan bütün uluslararası yolculara, 31 Ocak tarihine kadar kapılar kapatıldı.
Yeni vize onaylanmasını da beklemeye alan Japonya hükümeti, iç turizmi teşvik etmeye yönelik olan “Seyahate Çık” kampanyasını bugünden başlayarak ülke genelinde 11 Ocak tarihine kadar askıya aldı.
Güney Kore ve Tayland da dahil olmak üzere daha önce anlaşma yapılan 10 ülkeden gelecek uzun süre vizeli iş insanı ve öğrenciler bu geçici kısıtlamadan muaf tutulacak.
Endonezya, uluslararası uçuşları 2 hafta kapatıyor
Güneydoğu Asya bölgesinde en fazla koronavirüs vakasının bulunduğu Endonezya’da; hükümet, koronavirüsün mutasyona uğrayarak % 70 daha hızlı yayılan bir türünün ortaya çıktığı İngiltere’den, ülkeye yapılacak bütün seyahatlere yasak getirdi.
Buna yanı sıra Dışişleri Bakanı olan Retno Marsudi, 1 Ocak tarihinden itibaren Endonezya’nın 2 haftalık bir süreyle uluslararası uçuşlara kapatılacağını bildirdi.
Singapur, Covid-19 bağışıklığını % 90’a yükseltecek
Singapur’da İngiltere’den ülkeye 17 Kasım ile 17 Aralık tarihleri arasında giriş yapan 31 kişiden yalnızca birinde, virüsün diğer türü tespit edildi.
İngiltere’de yaşanan virüs mutasyonunun Singapur’a gelmesiyle Sağlık Bakanlığı, ülke nüfusunun %80’ine aşılamanın yaptırılması hedefinin %90’a çıkartılacağını bildirdi.
Salgın önlemleri kapsamında 31 Ocak tarihinde Çin’den ülkeye yapılacak tüm uçuşları kapatan Singapur hükümeti, 23 Mart tarihinde almış olduğu uluslararası uçuş yasağı hala devam etmekte.
Malezya, İngiltere’den öğrenci dönüşlerine yasak getirdi
Malezya Sağlık Bakanlığı, 25 Aralık tarihinde Sabah eyaletinde bulunan bir koronavirüs hastasından alınan örneklerde, virüsün mutasyon geçiren türüne yakalandığını tespit ettiklerini bildirdi.
Koronavirüsün mutasyona uğramış yeni türünün ortaya çıktığı haberini aldığında Malezya hükümeti, ülkede öğrenim gören uluslararası öğrencilerin 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren Malezya’ya dönebileceğini ancak İngiltere’de öğrenim görenlerin dönemeyeceğini duyurdu.
Salgın yüzünden 16 Mart tarihinden bugüne kadar bütün ülkelere kara ve hava sınırlarını kapatan Malezya, ancak koronavirüs testi ve 10 günlük karantina koşuluyla diplomatik misyon ve uluslararası kuruluş çalışanlarının ülkeye dönüşüne izin veriyor.
Tayland’da önlemler arttırılabilir
11 Aralık tarihinde sınırlarını uzun süreli olarak turistik seyahate açan Tayland’da bugüne kadar koronavirüsün daha hızlı bulaşan türüne rastlanmadı ama İngiltere ve Güney Afrika’da rastlanan virüs mutasyonu gelişmelerinin ardından hükümet, tedbirleri sıkılaştırabileceği sinyalini verdi.
20 Aralık tarihinden beri günlük koronavirüs vaka artışının üç haneli sayılara yükselmesi ile Başbakan Prayut Çan-oça, halkın salgınla mücadelede konusunda sorumlu davranmaması durumunda ülke çapında sokağa çıkma yasağının tekrar getirilebileceğini ifade etti.
Filipinler’de tekrar karantina kararı
Toplamda 400 bini aşkın koronavirüs vakasının olduğu Filipinler’de bugüne kadar virüsün bahsi geçen türü tespit edilmedi ancak hükümet, tersi bir durumda ülke çapında alınan salgın tedbirlerinin sıkılaştırılacağını belirtti.
Devlet Başkanı olan Rodrigo Duterte, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamaya göre, virüsün hızlı yayılan türünün görülmesi halinde buna çare olacak bir tedavilerinin bulunmadığını belirtirken, karantina uygulamasına yeniden dönüşün mümkün olabileceğini dile getirdi.
Filipinler, virüsün mutasyona uğramış türünün görüldüğü ülkelerden Filipinlere yapılacak seyahatleri yasakladı.
Pfizer aşısının Ocak ayında Türkiye’ye gelmesi öngörülüyor
Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de son 24 saat içerisinde 15 bin 197 kişinin Kovid-19 testinin pozitif çıktığını, 257 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Sağlık Bakanı, 24 saat içerisinde tespit edilen 2 bin 816 yeni hastanın bulunduğunu ancak aktif vaka sayısında düşmenin devam ettiğini dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da kabine toplantısından sonra en kısa zamanda kendi üretimimiz olan birden fazla aşıyı vatandaşlara sunmakta kararlı olduklarını dile getirdi.
Türkiye’de yüz yüze eğitime 15 Şubat 2021 tarihine kadar ara verildi.