Kovid-19 salgını ile başta bakır olmak üzere nikel, çinko ve demir gibi maden fiyatlarında hızlı bir artış yaşandı. Altın ve gümüş fiyatları da arka arkaya yeni rekor seviyelerini gördü. Türkiye, maden arama ve üretiminde istenilen seviyeye bir türlü ulaşamıyor. Maden üretimi yılda 800 milyon ton. İhracat yılda 4 ila 5 milyar dolar, ithalat ise 20 milyar doların üzerinde. Hedeflenen, daha çok yerli üretimin yapılması ve bu alanda ithalatın azaltılması yönünde. Buna göre kabinede, atılacak adımların belirlenmesi bekleniyor.
Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün verileri ile hazırlanıp Enerji Bakanı Dönmez’e sunulan bir çalışmaya göre, madencilik sektörü ruhsat müracaatlarında oldukça fazla bir düşüş söz konusu. Bu bağlamda arama ve işletme ruhsat sayıları da azalma gösteriyor.
Bu duruma göre, madencilik alanı ile ilgili müracaatlar, 5 binden 1200’e kadar düştü; ruhsat sayısı ise 30 binlerden 15 bin seviyesine geriledi.
Arama ve işletme ruhsat sayısındaki dengede de problemler meydana gelmeye başladığı bildirildi.
Arama ruhsatı 5 bin 500 seviyesindeyken, işletme ruhsatı 10 binlere kadar düştü. Uzmanlar, bahsi geçen durumun tam tersi olması gerektiğini dile getirerek, bu sürecin belli bir süre sonra yerli hammadde arzında ciddi düşüşlere sebep olabileceği uyarısını yaptı.
Türkiye’de yıllık üretimin ne düzeyde olduğundan bahsedecek olursak; Türkiye’nin maden üretimi, talebin veya tüketimin oldukça altında bulunuyor. Yıllık üretim 800 milyon ton seviyelerinde bulunuyorken, ihracat yıllık 4 ila 5 milyar dolar, buna rağmen ithalat 20 milyarın üzerinde seyrediyor. Bazı zamanlarda 25 milyar dolara ulaştığı da oluyor.
Madenciliğin, Gayri Safi Milli Hasıla’ya katkı payı yalnızca %1 oranında.
Sektör içerisinde 6 bin 600 işletme bulunuyor, toplam işe alım da 123 bin.
Salgın yüzünden başta bakır olmak üzere nikel, çinko ve demir gibi her türlü maden fiyatında oldukça hızlı bir artış yaşandı. Altının ve gümüşün fiyatları rekordan rekora koştu. Bu gelişme ile, ülkeler ve ekonomileri için madencilik faaliyetlerinin ne kadar önemli olduğu bir defa daha görüldü.
Ankara’da, bu konu için hazırlıklar yapılıyor. Enerji Bakanı olan Fatih Dönmez’in, ocak ayının sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanması beklenen kabineye, maden arama ve üretim brifingi vermesi beklenmekte. Kabinede, bu veriler üzerinden üretimin artırılmasına yönelik atılacak adımların değerlendirileceği bildiriliyor. Arama ve üretim için izin süreçlerinin hız kazandırılması da görüşülecek konu başlıklarından olması bekleniyor.