ABD’den Cuma günü gelen verilerle enflasyonda yeniden yükseliş mi var endişeleri doğdu. Aslında kişisel tüketim harcamaları verisindeki artış enflasyonda tekrar yükseliş olacak tedirginliğini tetikledi. Verilerin açıklanmasının hemen ardından, piyasalarda Fed’in faiz arttırımına dair bir beklentiye sebep oldu. Buna göre, Fed’in ileriki üç toplantıda toplam 75 baz puanlık faiz artışı yapacağı beklentisi en yüksek seviyeye ulaştı. ABD 10 yıllık tahvil faizinde de yükseliş başladı. Hatta faiz %4’e doğru yükseliyor. Bu sırada da dolar endeksinde de yükseliş gerçekleşti. Dolar endeksi 105,35 seviyesine çıktı. Böylece son yedi haftanın en yüksek seviyesini gördü.
Dolar küresel piyasalarda yükselişte
Dolar gelişen ülke paraları karşısında Şubat ayını yükselişte kapattı. Hatta TL karşısında ise 18,8875 seviyesinde işlem görüyor. Yurt içindeki gelişmelere şu an dolar/TL pek tepki vermedi. Her ne kadar 19 TL bandını kısa süreli zorlasa da günü genelde 18 seviyelerinden kapattı. Dolar endeksi son iki ayın en yüksek seviyesine ulaştı. ABD 10 yıllık tahvil faizinde ve dolar endeksindeki yükselişin de etkisi ile yeni haftaya da yükseliş ile başladı. Hatta Euro, dolar karşısında geriledi. Aslında 6 Ocak sonrasına göre Euro dolar karşısında en dip seviyeyi gördü. Şu an EUR/USD 1,054 seviyesinden işlem görüyor. Cuma gününde Euro 19,80 tabanına yaklaşmıştı. Bugün ise 19,9 seviyelerinden işlem görüyor. Hatta gün içinde Euro Bölgesi’nden tüketici güven endeksi verisi açıklaması gelecek.
Petrolde durum nedir?
Petrol fiyatları da yüksek enflasyon endişesinden payını aldı. Hatta artan ABD faiz oranlarının getirdiği endişeler de eklenince petrol fiyatlarında daha durgun bir hava var. Güne %0,1 artışla başladı. Yani Brent Petrol şu an 82,9 dolar seviyesinde, ham petrol ise 76,45 dolar seviyesinde. Aslında Çin’den hafta içinde gelecek olan veriler hareket yönünde ipucu taşıyacak. Söz konusu veriler de, Çin’in Çarşamba günü açıklanacak olan Şubat ayı Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) verileri. Covid-19 sonrası ocak ayı verileri Çin’de ekonomik bir karışıklık tablosu çizmişti. Hatta covid-19 en çok Çin’deki imalat sektörünü etkiledi. Çin’in dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olduğunun altını çizmek lazım. Öyle ki, Çin’deki ekonomik toparlanma gerçekleştiğinde küresel ham petrol talebinde de ciddi bir yükseliş gerçekleşecek tahmini var. Sadece, piyasalarda bu toparlanmanın zamanı ile ilgili fikir ayrılıkları yaşanmakta. Son açıklanan veriler bu toparlanmanın çok hızlı olmayacağı yönündeki düşünceleri arttırıyor.
Petrolde genel olarak bir endişe var. Hatta piyasalarda da yüksek faiz oranlarının ekonomik faaliyetlere ket vurmasından endişe ediyor. Ekonomik faaliyetlerdeki durgunluk doğal olarak ham petroldeki talebi de yavaşlatabilir. Dünyanın en büyük petrol tüketicilerinden biri olan ABD’den gelen stok verileri de endişeleri tetikledi.