Avrupa’nın doğal gaz depoları doluluk oranı geçtiğimiz sene eylül ayının sonu itibarı ile %95 iken, 2021 senesinin aynı döneminde %74,6’ya düştü. “Gas Infrastructure Europe” datalarından derlenen bilgilere göre, geçtiğimiz sene 30 Eylül tarihinde Avrupa’da yer alan doğal gaz depolarında 108 milyar metreküplük gaz yer alıyordu ve doluluk oranı %95 olarak kaydedildi. 2021’in aynı döneminde bu miktar 23 milyar metreküp düşüş göstererek 85 milyar metreküpe gerilerken, depoların doluluk oranı da % 74,6 olarak kayıtlara geçti.
Birleşik Krallık’ın doğal gaz depoları %100 dolu
Avrupa’da deposunda en çok doğal gaza sahip olan ülke %85 doluluk oranı ve 17,6 milyar metreküple İtalya olarak kaydedildi. İtalya’yı %68 doluluk oranı ve 16,5 milyar metreküp ile Almanya, %90 doluluk oranı ve 12,4 milyar metreküp ile Fransa takip etti. Doğal gaz depoları doluluk oranı bakımından da 1 milyar metreküp ile depolarının %100’ü dolu olan Birleşik Krallık ve 3,5 milyar metreküp ile depolarının %96,3’ü dolu olan Polonya ilk sıralarda yerini aldı. Doğal gaz rezervleri en çok azalan ülkeler sırasıyla; Hollanda, Portekiz ve Avusturya olarak kayıtlara geçti. Depoların doluluk oranları Hollanda’da %91’den % 14,8’e, Portekiz’de % 98,7’den % 59,2’ye, Avusturya’da % 90’dan % 56,8’e düşüş gösterdi.
Gaz azalmasında temel etken talep artışı
Yazın etkili olan yüksek sıcaklar ve enerji talebinde yaşanan ciddi yükseliş depolarda bulunan doğal gazın daha fazla kullanılmasına sebep oldu. Rusya’nın Avrupa’ya göndermiş olduğu doğal gaz miktarını düşürmesi ve kurak geçen aylar sebebi ile hidroelektrik santrallerinden gerçekleştirilen üretimin gerilemesi de depolarda bulunan gazın azalmasında etkin rol oynadı. Uzmanlar, 2022 kış mevsiminin öngörülenin üzerinde soğuk geçmesi halinde Avrupa ülkelerinin daha önemli problemler yaşayacağını tahmin ediyor. Rusya, Avrupa’ya doğal gazı uzun vadeli kontratlar ile veya belli miktar gaz satışını sağlayan bir defalık anlaşmalar ile sağlanmakta. Uzun vadeli anlaşmalar kapsamında Gazprom’dan gönderilen gazın Avrupa’ya gönderildiği daha önceden de yetkililerce doğrulandı. Fakat Uluslararası Enerji Ajansı’nın Başkanlığını yapan Fatih Birol gerçekleştirdiği son açıklamada, Rusya’nın Avrupa’ya % 15 daha çok gaz gönderme kapasitesi olduğunu söylemişti. Diğer taraftan, Türkiye’nin Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisleri ve tuz kavernalarından meydana gelen Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Tesisi olmak üzere iki farklı sahada depolama tesisi yer alıyor. Silivri tam olarak tamamlandığında 4,6 milyar metreküp, Tuz Gölü de 5,4 milyar metreküp depolama alanına sahip olacak. Şu anda, ülkemizin gaz depolarında konutlardaki ihtiyacını bir aydan çok süre ile karşılayacak 3 milyar metreküpün üzerinde gaz bulunuyor.