Çevre ve Şehircilik Bakanı olan Murat Kurum, ülkemizde milyonlarca vatandaşı ilgilendiren kentsel dönüşüm ile ilgili hiçbir engelin bulunmadığını belirtti. Belediyeleri derhal harekete geçmesini istedi.
Meclis Genel Kurulu’nda yapılan bütçe görüşmesinde; Murat Kurum, gelecek dönemde kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğundan bahsetti. Meclisin de çok önemli düzenlemelere imza attığını vurgulayan Kurum; hiçbir kentsel dönüşüm projesinin yarım kalmadığını, vatandaşların tek taraflı olarak fesih haklarının bulunduğunun altını çizdi.
Kurum, ada bazında planların yapılabileceğini belirtirken parsel bazında planların olamayacağını söyledi. Eğer parsel üzerinde imar değişikliği sebebi ile bir değer artışı söz konusu olursa tamamını devlete, kamuya aktarıldığını belirten Kurum, kentsel dönüşüm için önümüzde hiçbir engelin bulunmadığını söyledi. Meselenin kentsel dönüşüm ile ilgili tespitler yapıp doğru kararı vermek olduğunu, insiyatif kullanılması gerektiğini ve sonucunda harekete geçilmesi gerektiğini dile getiren Kurum, başkanlık olarak bütün vatandaşlara kentsel dönüşüm konusunda destek sağlayacaklarının sözünü verdi.
2012 yılından günümüze kadar 1.5 milyon konutun dönüşümü gerçekleştirildi. Murat Kurum, dönüştürülen konutlarda oturan 6 milyon vatandaşın can ve mal güvenliğinin teminat altına alındığının altını çizdi. 2001’den beri 6 milyon bağımsız bölümü denetlediklerini vurgulayan Kurum, son iki sene içerisinde toplamda 80 bin konutun teslimini yaptıklarını, 1 milyonuncu konutu da tamamlayarak 2021 yılının Ocak ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımı ile anahtar tesliminin gerçekleşeceğini söyledi. Kurum, bir kamu idaresi tarafından 1 milyon konut yapımının dünyada ilk olabileceğini vurguladı.
Murat Kurum, iklim değişikliği kaygıları için Dede Korkut ve Mevlana’dan alıntı yaparak açıkladı. Kurum, Mevlana’nın “bulutlar ağlamazsa yeşillikler nasıl güler” sözünü ve Dede Korkut’un “kar yaza kalmaz, yeşil güzele bakmaz” sözünü alıntılayıp, bugün ülkemizde bulutların ağladığını ancak yeşilliklerin gülmediğini; karın yaza yeşilin de güzele kaldığını söyledi. Murat Kurum, güzel ormanlarımızın fazla sıcaktan yandıklarını, masmavi denizlerimizin kirlilik ile boğuştuğunu dile getirdi. Bu senenin tarihteki en sıcak yıl olduğunu belirten Kurum, 2040’da hiçbir yerde kar yağışının görülmeme ihtimalinin olduğunu söyledi. Türkiye’de yaşanan küresel iklim değişikliği ile mücadele için adımların kararlılıkla atılması gerektiğini belirten Kurum, 541 maddelik ulusal, 7 bölge için ise 133 maddelik bölgesel iklim değişikliği planlarını uygulamaya soktuklarını vurguladı. Belediye ile işbirliği yaparak şehirleri çevre ve doğayla uyumlu hale getirmeyi amaçladıklarını dile getiren Kurum, 2 milyar ton sera gazı salınımını engellediklerini, plastik poşet kullanımını %80 oranında düşürdüklerini ve 190 bin ton atığın oluşumunu engellediklerini söyledi.