Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olan Murat Kurum, depozito uygulamasının önümüzdeki sene Ocak ayı itibarıyla başlatacağını açıkladı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olan Murat Kurum, Türkiye’yi iklim değişikliği ile mücadelenin en önemli aktörü yapacaklarını vurgulayarak, bu çerçevede sürdürülebilir, yeşil ekonomiyi ve yeşil teknolojileri destekleyen stratejik bir planlama süreci içine girdiklerini dile getirdi. Bakan Kurum, önümüzdeki sene başında tüm tarafların katılımı ile gerçekleştirecekleri İklim Şurasında da emisyon ticaret sisteminden yeşil yatırımlara kadar çok çeşitli başlıklarda ve tüm piyasaları alakadar eden bir istişare sürecini başlatacaklarını dile getirdi. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığının 2022 Yılı bütçesi Plan Bükte Komisyonunda görüşüldü. Gerçekleştirdiği sunumda önümüzdeki sene Ocak ayında başlayacak depozito uygulaması hakkında bilgi veren Bakan Kurum, ekonomiye senelik 4 milyar liralık katkı sağlayacaklarını dile getirdi. Bakan Kurum, “Çevre Ajansıyla depozito iade sistemini daha etkin bir şekilde yürüteceğiz. Depozito yönetim sisteminin işletileceği ve izleneceği online merkezi veri sisteminin hazırlıklarını tamamlamak üzereyiz. Sisteme dâhil edilen ambalajların yeni standartlara uygun olarak ürettirilmesi ve kayıt altına alınmasına yönelik uygulamayı da 2022 Ocak ayı itibariyle başlatacağız. Kayıt altına alacağımız bu çevreci ambalajları da kademeli bir geçiş ile 2022 yılının ikinci yarısında tüketicilere ulaştıracağız” dedi. Bakan Kurum’un gerçekleştirdiği duyuru doğrultusunda, vatandaşların geri getireceği ambalajların alınarak depozito ücretlerinin iade edileceği yerler için altyapı planlamaları halen sürüyor, depozito iade noktalarında özel-teknolojik internet bağlantılı depozito iade makinaları ile hizmet verilecek.
Depozito uygulaması ile poşet kaynaklı 354 bin ton atık oluşumu engellendi
Bu zamana kadar 116 bin kurum binamızda sıfır atık sistemini kurduklarını 24.2 milyon ton atığı ekonomiye kazandırdıklarını ve 3 milyon ton sera gazı salımını önlediklerini söyleyen Bakan Kurum, % 13 oranında olan geri kazanım oranını % 22,4 oranına artırmalarını ve 30 milyar liralık ekonomik kazanç sağladıklarını belirtti. Atıkların geri kazanım oranını 2023 senesinde % 30 oranına çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, plastik poşet kullanımını % 75 oranında düşürdüklerini, bu biçimde poşet kaynaklı 354 bin ton plastik atığın oluşumunu engellediklerini söyledi.
Antalya ve Muğla’da 1423 konut inşa ediliyor
Yaz aylarında başta Antalya ve Muğla olmak üzere gerçekleşen orman yangınlarının ardından köylerin altyapılarını yenilediklerini vurgulayan Bakan Kurum, Antalya ve Muğla’da toplam bin 423 konut ve 730 ahır inşa çalışmalarına devam ettiğini dile getirdi. Bakan Kurum, sel ve yangınlardan sonra inşaatları başlatılan konutları bir yıl içinde yurttaşlara teslim edeceklerini dile getirdi. Deprem ve kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Kurum, 2012 yılından bu zamana yurttaşın can ve mal güvenliğini sağlamak için 276 riskli alanda çalıştıklarını vurgulayarak, 1.7 milyon konutun dönüşümünü tamamladıklarını, halen sahada yatırım değeri 110 milyar TL olan 330 bin dönüşüm ve sosyal konutun inşasının sürdüğünü dile getirdi.
Kanal İstanbul’da planlama çalışması
Bakan Kurum’un sunumunda yer alan bilgi doğrultusunda, Kanal İstanbul Yeni Şehir alanında; yeni yerleşim alanlarının yatay mimari anlayışı ile, %52 oranını yeşil alanların meydana getirdi planlama çalışmaları tamamlandı.