2020 yılının kasım ayında, Çin’in mısır ithalatında bir önceki yıla göre 12 kat artış olduğu gözlemlendi. Açıklanan gümrük verileri doğrultusunda, Çin’in ilk 11 ayda gerçekleşen mısır ithalatı ikiye katlanarak 9 milyon tona ulaştı. Bu rakam ile Dünya Ticaret Örgütü’nün 7,2 milyon tonluk taahhütleri ilk kez aşılmış oldu.
Çin’in ABD’den mısır alımlarını artırmak zorunda kalacağı beklentisiyle, Chicago Ticaret Borsası’nda mısır fiyatları yükseldi. Mısır vadeli işlemleri, kuraklık nedeniyle önemli mahsul kayıplarının yaşandığı 1988 yılından bu yana en uzun süreli yükselişini yaşayarak, fiyatlarını yüzde 0,4 oranında arttırıp kilo başına 4,49 dolara ulaştı.
Tang Ke, Çin Tarım Bakanlığı’nın yetkilisi olarak, mısır artışıyla, Çin’in genel tahıl fiyatlarının yükseldiğini ve ülkede meydana gelen arz açığının daraltılması için arpa ve “kurutulmuş damıtık tahıl (mısır) + çözünür maddeler (DDGS)” gibi diğer yemlik tahılların ithalatının arttığını belirtti.
Tang Ke ayrıca, mısır fiyatlarının yükselişinin, Çinli çiftçiler için mısır ekim alanlarının arttırılmasına yönelik teşvik sağladığını belirtti. Bu vesileyle tarımda kendi kendine yeterliliğin sağlanmasına yardımcı olunacağını da ifade etti.