Günümüzden hareketle yoğun gübre kullanımının başlayacağı günleri ön görerek üretimin aksamaması adına Türkiye Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar gübre fiyatlarına müdahale çağrısı yapan çiftçinin sesi oldu. Bayraktar, artan gübre fiyatlarına acil bir müdahale gerektiğini, “Yoğun gübre kullanımının başlayacağı önümüzdeki günleri düşünerek üretimin aksamaması adına gübre fiyatlarına acilen müdahale edilmelidir.” sözleri ile açıkladı. Devamında yeterli gübrenin kullanılmaması halinde tarımdaki verimin ve çiftçinin üretiminin azalacağını bunun bir sonucu olarak da gıda fiyatlarının artması ekonomiye ve tüketiciye bir mağduriyet yaşatacağını söyledi. Devletten gelen gübre desteklerinin arttırılmasını talep eden Türkiye Ziraat Odaları Genel Başkanı, “Gübre fiyatları artışının, özellikle salgın sürecinde arttırılması gereken üretimimiz için büyük bir tehdit olduğunun farkına varmalıyız.” diyerek konunun bir kez daha aciliyetini belirtti.
Çiftçinin girdi fiyatlarının yetersizliği ve bunun bir sonucu olarak devlet kredisi desteği ile üretime devam eden çiftçinin borçlanarak üretim yaptığını ve buna ek olarak patates ve soğanda devam eden pazarlama sıkıntılarına parmak basan Bayraktar, üreticinin bu sorunlara bir çözüm beklediğini ve bu çözümün yerli üretim için önem kazandığı pandemi döneminde acilen çözülmesi gerektiğini aksi taktirde üretimin ve tarımın aldığı darbe ile ağır bir sekteye uğratacağını vurguladı.
Gübreye Bir Yılda Yüzde Yetmiş Zam
Durumu istatistiklerle ele alan Bayraktar sorunun gübre fiyatlarına bir yıl içinde gelen yüzde yetmişe varan oranda fiyat artışları olduğunu belirtti ve bu konuyla alakalı Bayraktar, gübre sektörünün denetim ve kontrolünün sağlanmasının böyle dönemlerde önem kazandığını, gübrenin tarımsal üretimdeki en önemli girdilerden biri olduğunu ve üretimi %50’ye kadar artırabildiklerini ifade etti. Yoğun gübre kullanımının başlayacağı günler göz önünde bulundurulduğunda, üretimin aksamaması için artan gübre fiyatlarına müdahale edilmesi gerektiğine vurgu yapan Bayraktar, bilhassa bahar döneminde üst gübre olarak buğday ve arpanın yanı sıra birçok üründe kullanılan üre gübresinin fiyatlarının düşürülmesi üzerinde durulması gerektiğinin altını çizdi. Buğday ve arpada kuraklık yüzünden üretim düşüklüğü beklenen bir durum iken, bir de yeteri miktarda gübre kullanılamaması sonucunda üretimin daha da azalmasının meydana gelebileceğini dile getiren Bayraktar, yurt içinden çiftçiden 1650 TL’den alınan buğdayın bugün güncel fiyatının yurt dışında 2 bin 650 TL’ye yükseldiğini bildirdi.
Bu sözleri ile bu sorunun ekonomiye olan olumsuz etkilerini gözler önüne seren Türkiye Ziraat Odaları Başkanı Bayraktar, gübre kullanımının yetersiz kalması halinde bunun üretimde periyodik bir azalmaya yol açacağını ve tüketicinin mağdur olmaması adına gübre fiyatlarına gereken müdahalenin yapılmasının gerekliliğini bir kez daha bu sözleriyle vurguladı.