Türkiye, Covid-19’a karşın 83 farklı ülkeye yaklaşık olarak 107 milyon dolar değerinde çiçek ihracatı yaptı. Sektörün 2021’deki ihracat hedefi ise 125 milyon dolar olduğu açıklandı.
Ülke çapında yaklaşık olarak 55 bin dekarlık alanda üretimi yapılan çiçekler; başta yılbaşı, sevgililer, kadınlar ve anneler günü gibi özel günler olmak üzere sene boyunca yurt içinde ve dışına satılıyor.
Kesme çiçekler, iç ve dış mekan bitkileri, çiçek soğanları, çelenk ihracatını yapısında bir araya getiren Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği verileri incelendiğinde, geçtiğimiz sene yurt dışına oldukça büyük bir bölümü karanfil olmak üzere 505 milyon dal çiçek ihraç edildi.
SBMİB Yönetim Kurulu Başkanı olan İsmail Yılmaz, salgın yüzünden 2020 senesine kötü başladıklarını fakat haziran ayında sevindirici sevkiyatlar gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
İhracat yoğunluğunun temmuz ve ağustos ayında da sürdüğünü dile getiren Yılmaz, senenin sonunda karamsar tablodan uzak olan ihracat rakamına ulaştıklarını ifade etti.
Pandemiye karşın sektörün 2020 yılını mutlu olarak sonlandırdığını belirten Yılmaz, hedefin aslında daha yüksek olduğunu ancak koronavirüs gibi tüm dünyayı etkileyen küresel soruna rağmen ulaştıkları rakamın oldukça sevindirici olduğunu ifade etti.
Kesme çiçek üretimi yapan firmaların ihracat konusunda seneyi iyi bir seviyede noktaladıklarına değinen Yılmaz, iç pazara yönelik üretim gerçekleştiren firmaların seneyi çok daha zor geçirdiğini ekledi.
Haziran ayında yaşanan yurt dışı satışlarındaki artışın rakip ülkelerdeki üretim kaybından kaynaklandığını belirten Yılmaz, salgın sürecinde İspanya ve İtalya gibi ülkelerin, dikim yapamadıklarını çünkü salgını çok daha şiddetli yaşadıklarını dile getirirken, bizde İçişleri Bakanlığının talimatları doğrultusunda gereken tedbirlerin alınması ile dikim yapıldığını ifade etti. Bazı ülkelerde uçak sayısının azalması sebebiyle Avrupa’ya çok fazla çiçek iletimi olmadığını, gelenlerin ise çok yüksek ücretlerde olduğunu söyleyen Yılmaz, rakip ülkelerde oluşan bu açığı Türkiye’nin kapattığını bildirdi. Çiçek ihracatında en büyük pazar Hollanda olduğunu vurgulayan Yılmaz, geçtiğimiz seneye kıyasla ihracatta önemli bir kayıp vermediklerini dile getirdi.
Yılmaz, geçtiğimiz sene belirlemiş oldukları 125 milyon dolar değerindeki hedefi 2021’de yakalamayı hedeflediklerini dile getirdi.
Süs bitkilerinde dünya çapında yaklaşık olarak 22 milyar dolar değerinde bir ihracatın olduğunu, Türkiye’nin ise bu paydan yalnızca binde 7’lik bir kısmı alabildiğini söyleyen Yılmaz, pazar payını daha da artırmak için çalışmalar yaptıklarını ekledi.
Türkiye’nin karanfile dayalı ihracat yaptığını vurgulayan Yılmaz, “Özellikle dış mekana yönelik üretim gerçekleştiren firmalar da ihracat ağını geliştirmek istiyor.” dedi