İstanbul’daki tarım alanları, döküm sahalarına para vermek istemeyen kişiler tarafından hedef haline geldi. Büyükçekmece Gölü havzasında bulunan tarım alanları kaçak döküm yapan kişilerin en çok kullandığı bölgelerin başında geliyor. Su havzası kaçak hafriyat döküm alanına dönüşmüş durumda olan Büyükçekmece Gölü bölgesine atılan atıklar, hem su havzası için hem de çevredeki doğal yaşam için tehdit oluşturuyor.
Tarım alanı olması ve geceleri kimsenin uğrak yeri olmamasından kaynaklı bölgeye, bazı kişilerin kamyonlarla girdikleri ve ara yollara kaçak hafriyat döktükleri tespit edildi. Tarım alanlarının içine, köy mezarlıklarının girişlerine, tarla arasındaki yollara dökülen molozların arasında her türlü çöp eşyasının bulunduğu bölgede; otomobil ve traktör lastikleri, koltuk takımları, tuvalet taşları, hurda elektronik eşya gibi onlarca çeşit malzemeye rastlamak mümkün.
Büyükçekmece Gölü çevresinde yer alan Bahşayiş Köyü sakini Zafer Bel, “Geceleri gelip tarla kenarlarına, içlerine boş buldukları her yere molozları döküp kaçıyorlar. Kaç kez şikayet ettik. Ancak bir türlü yakalanmıyorlar. Dökülenler arasında kimyasal maddeler de olduğunu görüyoruz. Biz Büyükçekmece Gölü’nün hemen yakınındayız. Bu zehirler önce toprağa daha sonra da suya karışıyor, diye düşünüyorum. Yetkililerden artık bu kişileri durdurmasını istiyoruz” dedi.
İstanbul’da 8’i Avrupa yakasında, 6’sı Anadolu yakasında olmak üzere toplam 14 resmi hafriyat döküm sahası bulunmakta. Ayrıca kaçak dökümleri engellemek adına alınan tedbirler arasında hafriyat toprağı taşıyan kamyonlarda GPS sistemi bulunsa da kaçak hafriyat ve moloz dökümleri devam ediyor. Kaçak hafriyatınsa, döküm için para vermek istemeyenler tarafından gerçekleştirildiği düşünülmekte.