İngiltere’nin Brexit ardından Avrupa Birliği ile olan yeni ticaret bağlantısının sebep olduğu parçalanmalar, ekonomik verilerle birlikte gün yüzüne çıktı.
Dünya genelinde COVID-19 salgını birçok şirket için büyük bir problem teşkil etmeyi sürdürse de yapılan son anket verileri sonucunda Brexit’in devlet ekonomisi üzerinde baskı oluşturduğu gözlemleniyor.
Merkezi İngiltere olan finansal araştırma kurumu IHS Markit’in yayınladığı verilere göre, ülkedeki üretici ve hizmet şirketlerinin, ihracat ve arz zincirinde yaşanan çöküşlerden fazlasıyla etkilendiği görülüyor.
IHS Markit geçtiğimiz hafta, Almanya, Japonya, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Avustralya’nın Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) başta gelen verilerinin yayımladığı bildiride, İngiltere’de yer alan fabrikaların teslimat sürelerinde yaşanan en büyük yükselişi gerçekleştirdiklerini duyurdu. İngiltere merkezli finansal araştırma kurumunun yayımladığı bildiride, İngiltere’deki PMI verilerinin enternasyonal nakliyat alanındaki noksanlarla ve Brexit ardından tedarik zincirinde yaşanan parçalanmalarla ilişkili olduğunu kaydetti.
İngiltere ve Avrupa Birliği arasında geçtiğimiz ay gerçekleştirilen anlaşmanın hususları arasında gümrük tarifesi ve kota uygulamaları olmamasına karşın, yurt dışından alınan ve yurt dışına satılan malların ülkelere girişinde kontrolden geçmesi ve belgelerin doldurulması gerektiği açıkça belirtiliyor. Bu olayın, tedarik zincirinde aksaklıklara ve yavaşlamaya neden olduğu ortaya sürüldü.