Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın dataları doğrultusunda, 30 Eylül’de başvuru süresi sona eren 7326 sayılı borç yapılandırma işleminden 22.7 milyar TL’lik gelir elde edildi. Bakanlık, eylül ayına yönelik bütçe gerçekleşmelerini duyurdu. Bütçe gerçekleşmeleri içerisinde bulunan bilgi doğrultusunda, 30 Eylül tarihi itibariyle gerçekleştirilen son yapılandırmadan 22 milyar 736 milyon TL gelir elde edildi. 2020 senesinin kasım ayında çıkarılan ve taksit ödemeleri süren 7256 sayılı yapılandırmadan ise gelen kaynak 21.2 milyar TL olarak kaydedildi.
1 Kasım Yapılandırma Taksitinin Son ödeme Günü
Geçtiğimiz sene kasım ayında 7256 sayılı yasayla vergi ve prim borçlarına Yapılandırma olanağı sağlandı. Bu yasa kapsamında borçlarını yapılandıranların taksit ödemeleri sürüyor. 5. taksit ödemesi 30 Eylül’de gerçekleştirildi. Bu sene haziranda yürürlüğe giren 7326 sayılı yasanın da başvurusu 30 Eylül’de sona erdi. 7326 sayılı yasanın ilk taksitinin ödenmesi için son gün; 1 Kasım. Başvurunun ve ilk taksitin ödeme süresi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararı ile ileri bir tarihe ertelendiği için birinci ve ikinci taksit ödeme süresi aynı ay içerisine denk gelmiş oldu. İkinci taksit ödeme süresi de 30 Kasım’da bitecek. Yapılandırmanın devamı için ilk iki taksitin zamanında ve tam ödenmiş olması gerekiyor.
Akaryakıt ÖTV’sinde Gerileme
Eylül ayı itibariyle özel tüketim vergisi (ÖTV) % 9 düştü. Bu gerilemenin en önemli sebeplerinden birisi petrol ve doğalgaz ürünlerinden alınan ÖTV’deki düşüş. Ocak ile eylül ayları arasındaki dönem itibariyle bu kalemden kazanılan gelir % 41.7 azaldı. Geçtiğimiz sene Ocak ile eylül ayları arasındaki dönem itibariyle 50.6 milyar lira gelir kazanılırken, bu sene Ocak ile eylül ayları arasındaki döneminde 29.5 milyar liralık gelir kazanıldı. Geçtiğimiz sene eylül ayında 6.7 milyar lira elde edilirken, bu yıl 3.3 milyar liraya düştü. Eylül ayı itibariyle gerileme % 51 seviyesinde yaşandı. Bütçede yıllık hedef 75.7 milyar lira olarak tahmin edilmişti. Eşel mobil sistemi sebebiyle 52 milyar liralık bir vergi gelirinden vazgeçildiği ifade ediliyor. Akaryakıttan alınan ÖTV’de sınıra ulaşıldı. Geride bıraktığımız günlerde benzine 37 kuruş zam gelmiş, 23 kuruşluk kısmı eşel mobilden karşılanmıştı. Motorinde ise ÖTV’de sınır aşıldığı için 41 kuruş zam gelmiş ve tüketiciye yansımıştı. Bu sene için bütçede 1.4 milyar TL gelir gelmesi tahmin edilen dijital hizmet vergisi hedefleri geçti. Eylül ayında 304 milyon lira gelir elde edilen bu sektörden Ocak ile eylül ayları arasındaki döneminde kazanılan gelir 1.9 milyar liraya ulaştı. Dijital hizmet vergisi 7 Aralık 2019 tarihinde çıkarılan 7194 sayılı yasayla bağlantılı işliyor. Uygulama 1 Mart 2020 tarihinde başladı. Düzenleme ile dijital ortamda sunulan her türlü reklam, içerik satışı ve benzeri olan hizmetler vergiye dahil edildi. Hasılat üzerinden % 7.5 oranında vergi alımı gerçekleştiriliyor.