737 Max uçaklarıyla başı beladan çıkmayan Boeing açılan davlarda uzlaşma yolunu seçti ve 2,5 milyar dolar ceza ödemeyi kabul etti.
ABD’li uçak üreticisi olan Boeing’in “737 MAX” tipli yolcu uçakları 2019 yılında Etiyopya’da ve Endonezya’da yapmış olduğu kazalar sebebiyle 2,5 milyar dolar para ve tazminat cezasını karşılayacağını duyurdu.
Uçuş kontrolleriyle alakalı yapılan hatanın kazalara yol açmış olduğunun sorumluluğunu kabul eden şirket, ABD Adalet Bakanlığıyla yasal konuda anlaşma sağladı. Anlaşma kapsamında Boeing, kazalarda hayatını kaybeden insanların ailelerine ve müşterisi hava yolu şirketine tazminat bedelini karşılayacağını ek olarak da düzenleyicilerin yanılması için adli para cezasını karşılamayı kabul etti. Toplamda şirketin ödeyeceği para ve tazminatlar 2,5 milyar dolar olduğu duyuruldu
Boeing, “737 Max 8” tipli yolcu uçağının uçuş kontörleri sisteminde oluşan üretim hatasının yol açmış olduğu uçak kazaları nedeniyle sert eleştirilere maruz kalmıştı.
UÇUŞ KONTROL SİSTEMİNDEKİ HATA
Endonezya’da bulunan Lion Hava yollarına ait olan “ JT 610” sefer sayılı Boeing “737 Max 8” tipli uçağı, 29 Ekim 2018 tarihinde Cakatra’dan Sumatra Adası’a ait olan Pangkal Pinang kentine gitmek üzere yola çıktıktan kısa bir süre sonrasında denize düşmüştü. Kaza da 189 kişi hayatını kaybetti. Bu kaza “737 Max 8” tipli uçakların ilk kazası olarak tarihte yer aldı.
Etşyopya Hava Yollarına ait olan Boeing “737 Max 8” tipli uçağın da 10 Mart 2019 yılında Addis Ababa’dan Kenya’nın başkenti olan Nairobi’ye gitmek için havalandıktan kısa bir süre içerisinde düşüşe geçmiştir. Uçakta bulunan 157 kişi de hayatını kaybetmiştir. Etiyopya’daki kazadan sonra Türkiye, Etiyopya, Çin, Hollanda, Avusturya, Fransa, İngiltere’nin de aralarında bulunmuş olduğu birçok ülke “Boeing 737 Max 8” tipli uçakların faaliyetlerini geçici bir süreliğine durdurma kararları almıştır. Hava sahalarında bu uçakların uçuşunu kapatmıştır.
Belirtilen her iki kazada da kazanın sebebini Boeing “737 Max8” tipli uçaklardaki yükseliş sensörleri arasında veri uyuşmazlığının sebep olduğu anlaşılmıştır.