Çin’den Türkiye’ye gelen CoronaVac aşısı, sağlık çalışanlarından sonra yaş gruplarına göre uygulanmayı sürdürüyor. Adana’da aşıya ilişkin açıklamalarda bulunan Bilim Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Yeşim Taşova, aşı olan kişilerin tedbiri elden bırakmaması gerektiğini ifade etti.
Her aşıda olduğu gibi topluluk içinde söylenen aşının tutmadığı bir öbeğin olabileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Yeşim Taşova bu ifadeleri dile getirdi: Bunun sebebi, ne içini olmaz. Örnek vermem gerekir ise hepatit aşılarında da benzer bir durum geçerlidir. Üstelik olunacak olan aşıya vücudunuzun vereceği tepki az olabilir ve zaman ile antikor seviyeniz azalabilir. Bundan sonraki evrede mikroorganizma ile karşılaştığında yeniden artıyor mu şeklinde sorular daha belirgin bir biçime gelir. O güne kadar yine önlemler almaya devam etmek durumundayız. Aşı olan her bireyin elini yıkamaya, maskesini takmaya devam etmeli ve kalabalık olan yerlerden uzak durmalıdır. Ama aşı olan bireylerde de daha hafif enfeksiyon geçirme ihtimali de bulunuyor. En azından bu anlamda rahata ereceğiz fakat önlemlerimizi almaya da özen göstereceğiz.
Aşı olunduktan 28 gün sonra ikinci doz yapılmasına ile ilgili Prof. Dr. Taşova, çoğunlukla bu tip aktif olmayan virüs aşılarında ne kadar ara olursa immün sistemin bunu tanıyarak daha yüksek yanıt vermesi anlamında olduğunu dile getirdi. Ancak Covid-19 salgını veya çalışma gibi durumlarda aşının yan etkisi var mı, yok mu, etkili mi etkili değil mi ya da çabuk korunma elde etmek istediğimiz durumlarda daha kısa sürelerde yapılır mı? Gibi sorulara yanıt olarak Taşova, bunun çoğunlukla 14 gün olduğunu dile getirdi.
Prof. Dr. Taşova ilk aşıyla ikinci dozun verileceği 28 günlük zamanda yeniden Covid-19 yakalanma durumunu değerlendirdi. Taşova, ilk aşıyla antikor seviyesi düşük olduğunu, 28 günlük arada ya da ikinci aşıdan sonra eğer Covid-19 salgınına yakalanılıyorsa mutasyonlu bir virüs olabileceğini ifade etti. Aşıdan sonra eğer Covid-19 salgınına yakalanıyorsa mutlaka bu virüsün ayrılarak mutasyon sekansının yapılması gerektiğini vurgulayan Taşova, aşıya yanıtın düşük olabileceğini, çok az da olsa tıpkı hepatit aşılarındaki gibi yanıt vermeyebileceğini bildirirken, bu tarz kişilerin iyi izlenerek ne olduğunun ayırt edilmesi gerektiğini dile getirdi.