Türkiye’nin başkenti Ankara’da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile COVID-19 aşısı olan Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz;
Aşının ilk yan etkilerinin aşı yapılan bölgede ağrı, baş ağrısı, yorgunluk, kas-eklem ağrısı olduğunu ve 48 saat içinde de sona erdiklerini açıkladı.
Aşıyla ilişkili alerjik tepkimeler sıklıkla olmasa da gözlenebiliyor. Aile sağlığı merkezleri ve hastaneler başta olmak üzere bu durumlara karşı gerekli hazırlıklar yapılmış durumda. Aşı olan kişi aşı sonrası ilk 15 dakika boyunca izleniyor. Beklenmeyen herhangi bir alerjik reaksiyona karşı da alınmış olan önlemler hazır şekilde bekletiliyor.
Doç. Dr. Kayıpmaz, konuşmasında ‘Sağlık Bakanlığı COVID-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu’ ile ilgili de ayrıntılara da yer verdi. Doç. Dr. Kayıpmaz; bu platform sayesinde aşı olan insanların anlık takibinin yapılabileceğini, aşı ile ilgili tüm soruların cevaplarını da bu platform üzerinden bulabileceklerini; sayfayı güncelledikçe anlık olarak aşılanan kişi sayısı bilgisine ulaşılabileceğini aktardı. Geçen dakikalar süresince aşılanan kişi sayısında binlerce artışın yaşandığını, sayfayı her güncellediğimizde daha fazla kişinin aşılandığını ve bu durumun çok mutlu edici bir durum olduğunu belirtti.
Aşıyla ilgili merak edilen tüm soruların yanıtlarının platformda yer aldığını duyuran Doç. Dr. Kayıpmaz; Nasıl aşı olunacağını, kimlere COVID-19 aşısı uygulanacağını, aşıların etki mekanizmasının ne olduğunu ve aşılara ilişkin sıkça merak edilen sorulara bu platform üzerinden rahatlıkla ulaşılabileceğini duyurdu. Doç. Dr. Kayıpmaz sözlerine ek olarak; aşı türleri, uygulamada yer alacak kişileri ve yan etkilerle karşılaşılması durumunda ne yapılması gerektiğine dair bilgilerin de bu platform üzerinden kolayca edinilebileceğini açıkladı.
Platform içerisinde Sıkça Sorulan Sorular köşesi ve bu köşede; merak edilen soruların yanıtları yer alıyor. Örnek olarak ‘koronavirüsü geçirdim ama buna rağmen aşı yaptırmalı mıyım?’ sorusunun veya ‘emziren kadınların COVID-19 aşısı yaptırması uygun mudur?’ sorusunun yanıtları platform üzerindeki “Sıkça Sorulan Sorular” köşesinde bulunuyor. Sıkça karşılaştığımız sorulardan biri olan ‘yumurtaya alerjisi olan aşı oluyor mu?’ sorusuna cevap olarak platformun “SSS” köşesinde; aşının üretim sürecinde yumurta kullanılmadığını, bu sebeple yumurtaya alerjisi olan kişilerin de aşıyı rahatlıkla olabileceği yazıyor. Aşıların sözlüğü bulunuyor ve bu sözlükle birlikte aşının tarihçesine bile ulaşılabiliyor. Aşı takip sistemi sayesinde aşı nakliyatını gerçekleştiren araçların, stokların ve soğuk zincirin takip edilmesi sistem üzerinden kolaylıkla incelenebiliyor.