Tıbbi kullanım amaçlı etil alkolün tüketicinin ilgisini çeken ve alkollü içki izlenimi uyandıran cam ambalajları, beş litrelik siyah mat plastik ambalaja çevrildi ve alkollü içki ambalajlarına benzerlikleri yok edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘Etil Alkol ve Metanolün Üretimi ile İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği’ Resmi Gazete’de yayımlanarak resmen yürürlüğe girmiş oldu. Yönetmelikle, hastane ve eczane gibi sağlık kuruluşlarının yalnızca kendi kullanımları için ihtiyaçları olduğu oranda ellerinde tutabildikleri tıbbi kullanım amaçlı etil alkolün, tüketicinin ilgisini çeken ve alkollü içki izlenimi uyandıran cam ambalajlarda, kayıt dışı ve arz amacı dışında piyasaya sürülmesi probleminin çözülmesi hedeflendi. Tıbbi kullanım amaçlı ürünlerin “içilebilir olmamaları” ve son tüketiciye içilebilir ürünler gibi sunulmasının güvenilir olmaması sebebiyle, tüketicide farkındalık yaratılması için, ürünün cam ambalajı beş litrelik siyah mat plastik ambalajla değiştirildi. Bu şekilde ürünün alkollü içkiye benzerliğinin yok edilmesi amaçlandı. Tıbbi kullanım amaçlı etil alkolün tüketiciye illegal satışını durdurmak amacıyla satış kanallarına kısıtlama getirildi ve kullanım amacına da uygun olarak yalnızca Sağlık Bakanlığından izin almış ecza depoları kanalıyla son tüketici olan hastane ve eczane gibi sağlık kuruluşlarına ulaştırılması hesaplandı.
Etil alkol için kamu spotu hazırlandı
Diğer taraftan, tüketicilerin bilgilendirilmesi ve farkındalık yaratılabilmesi için ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortak bir halde yoğun bir ekip çalışması yapıldı.
Etil alkolün gıda amaçlı perakende olarak satışının yapılamayacağına, illegal yollarla ele geçirilen etil alkolün tüketiminin tehlikeli olduğuna ve sağlık problemlerine sebep olabileceğine ilişkin bir kamu spotu hazırlanırken, mevzu bahis kamu spotuna Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından (RTÜK) tarafından öncelikli yayın statüsünde onay verildi. Bu ürünlerin tehlikeli olması sebebiyle vatandaşların sağlık sorunlarıyla karşılaşmasına engel olmak amacıyla, piyasa kontrol ve denetimlerine ilişkin düzenleme gerçekleştirildi. Bu kapsamda 81 tarım ve orman şehir müdürlüğünce yaklaşık 7 bin 200 kontrol görevlisiyle beraber denetimler arttırılacak.
Bakanlık, vatandaşların sağlığı için tehdit oluşturan ürünlerin kaçak yollarla satışının önüne geçilmesi için çalışmasını sürdürecek.