Ulaştırma ve Altyapı Bakanı olan Adil Karaismailoğlu; Türkiye’nin, Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı ve siber güvenlik alanında 2023 hedeflerine ulaşacaklarını vurgulayarak, yapılacak yeni eylem planı sayesinde şu ana kadar sahip olunan kazanımlar daha ileriye taşınacak ve siber tehditlerin etkileri daha da azalacağını söyledi.
Bakan Adil Karaismailoğlu, geçtiğimiz gün yaptığı yazılı açıklamaya göre; ekonomiyi geliştirmek, toplumsal yaşamı korunmak ve milli güvenliği desteklenmek üzere Türkiye’yi siber güvenlik konusunda uluslararası bir konuma getirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Karaismailoğlu; siber güvenliğin, milli güvenlik ile ayrılmaz bir bütün olduğu bilinciyle, başta kritik altyapılar olmak üzere, ülkenin sanal alemde bulunan varlıklarının olası tehditlerinden korunmak ve siber olayların etkilerini azaltmak için gerekli çalışmaları ilgili tüm ortaklar ile koordineli bir şekilde sürdürdüklerini ifade etti.
Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı’nda stratejik amaçlar ile ilgili 40 eylem ve 75 uygulama adımının bulunduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, ülkede sanal güvenlik yaklaşımında temel kabul edilen ilkeler ve ulusal amaçların yanında bu amaçlara ulaşılması için odak alanları olma özelliği gösteren 8 farklı stratejik amaç bulunmaktadır. Kritik altyapılarımızın siber güvenliğinin tam zamanlı sağlanması, ulusal çapta siber güvenlik alanında en yeni teknolojik olanakların sağlanması, operasyonel ihtiyaçlar çerçevesinde yerli ve milli teknolojik imkanların yükseltmek, siber olaylara müdahalede olayın öncesi, sırası ve sonrası olmak üzere bir bütün olduğunu düşünecek olursak proaktif siber savunma anlama biçiminin geliştirilmeye devam etmesi, siber olayları engelleyecek yetkili kişilerin yetkinliklerinin çoğaltılması, kurum ve kuruluşlar arasında yapılan veri paylaşımının güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi, teknolojinin vazgeçilmez oluşu ve giderek çoğalan gelişim hızı, siber güvenlik ile ilgili faaliyetlerin de süreklilik içinde yürütülmesi gerektiğini dile getirdi.
Karaismailoğlu, siber güvenlikte yerli ve milli yazılımların geliştirilmesinin zorunlu olduğunu vurgulayarak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak ülke çapında siber güvenlik anlayışını geliştirmek, yükseltmek ve siber tehditlerin önüne geçmek için büsbütün yerli ve milli imkanlar kullanılarak geliştirilen KASIRGA, AVCI ve AZAD uygulamaları ile son 3 yıl içerisinde Türkiye’yi hedef alan 325 bin siber saldırının önüne geçildiğini ifade etti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından geliştirilen AVCI uygulaması ile zararlı yazılım bulaşmış olan sistemlerin ve komuta kontrol merkezlerinin tespiti yapılıyor. AZAD uygulamasında yapay zeka teknolojisi kullanılarak köle bilgisayarları tespit ettiklerini açıklayan Karaismailoğlu, internete açık kaynaklar ile ilgili izleme faaliyetlerini KASIRGA uygulaması ile yaptıklarını ifade etti.
Karaismailoğlu, Türkiye’nin siber güvenlik alanında dünyanın sayılı ülkelerinden biri olduğunun altını çizerken, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği Global Siber Güvenlik Endeksi’nin 2019 yılında yayımladığı bir rapora göre, Türkiye bir önceki seneye kıyasla 23 sıra birden yükseliş gösterip siber alanda dünyada en güvenli 20 ülke arasında yerini aldığını dile getirdi. Siber güvenlik alanında Avrupa’da en güvenli 11’inci ülke olduğumuzu vurgulayan Karaismailoğlu, Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı ile Türkiye’nin siber güvenlik alanında uluslararası bir düzeyde en üst sıralarda yer almasını amaçladıklarını belirtti. Yeni eylem planı ile şu ana kadar edinilen kazanımlar daha ileriye götürülecek ve siber tehditlerin sebep olduğu etkilerin daha da azalacağını dile getiren Karaismailoğlu, ulusal yeteneklerimizin bu konuda gelişeceğini ve güvenli bir ulusal siber ortam oluşacaklarını sözlerine ekledi.