Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu tarafından ülkede Google’ın hakimiyeti altında olan dijital reklam hizmetleri ile ilgili soruşturmanın ara raporu yayımladı.
Raporda dijital endüstride gerçek bir rekabet, seçenek ve şeffaflığın bulunmadığına vurgu yapan Komisyon Başkanı Rod Sims, bütün reklam teknolojisinin tedarik zincirindeki dikkate değer varlığının, belirgin veri avantajı ile birleştiği zaman, Google’ın, bir bakıma kendine ait olan reklam teknolojisi işletmelerinin tercih edilmesini teşvik etme kabiliyeti olabileceğine değindi.
Soruşturma süresince ilgili tarafların, Google’ın endüstrideki birçok rolünden dolayı potansiyel çıkar çatışmaları ile ilgili endişelerini dile getiren Sims, bunun, Google’ın çok sık olarak reklam teknolojisi tedarik zincirinde aynı reklam satışı için reklamcılar ve yayıncılar adına hareket etmesi, bununla birlikte kendi reklam envanterini satmasını kapsadığını ifade etti.
Sims; Avustralya’nın, çıkar çatışmalarının idare edilmesi ve Google’ın kendi işletmelerini seçmesini engellemek için konuyu değerlendirmeye alması ve kurallar getirmesi tavsiyesi verdi.
Komisyon; Google’ın, piyasa gücünü kötüye kullanarak Avustralya rekabet kanununu çiğneyi çiğnemediği ile ilgili olarak görüş beyan edecek. Kesin rapor, 31 Ağustos tarihinde Avustralya hükümetine teslim edilecek.
Bu sırada Google yayınladığı içerik ile alakalı şirketi yerel medya kuruluşlarına ödeme yapmaya zorlayan kanun teklifinin onaylanması durumunda Avustralya’da bulunan ana arama motorunu kapatacağı ve Facebook ise haber paylaşımını engelleyeceği konusunda tehdit etti.
Avustralya; ABD’li teknoloji devlerinin, içeriklerine ilişkin Avustralyalı haber kuruluşlarına adil bir ödeme yapmaya zorlayacak bir kanun tasarlamıştı.