ABD’de yaşanan bankacılık krizi sonrasında küresel bir endişe havası oldu. ABD kanadındaki bankacılık krizinin küresel çapta bir krize dönüşüp dönüşmeyeceği sorusu gündemde. Hatta Credit Suisse krizi sonrasında Avrupa kanadında bu endişeler arttı. Ancak uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s yüreklere su serpecek bir açıklama yaptı. Avrupa’nın büyük bankaları ne durumda sorusunu soran herkes rahat bir nefes aldı.
UBS rakip firması olan ve iflas noktasına gelen Credit Suisse’i satın almıştı. Aslında bu bir kurtarma hamlesiydi denebilir. Çünkü Credit Suisse batmanın eşiğindeydi. Ancak Credit Suisse’in yaşadığı kriz, Avrupa’nın büyük bankaları için de büyük bir krize dönüşür mü endişesine sebep oldu. Ancak Credit Suisse’in UBS tarafından satın alınma sürecine götüren sıkıntılar bulaşıcı mı sorusuna yanıt geldi. Nitekim, Moody’s “Avrupalı büyük bankalar Credit Suisse’in kaderini yaşamaz” yorumunu yaptı.
Avrupa’nın Büyük Bankaları İçin Moody’s Değerlendirmesi
Moody’s bir rapor yayımladı. Bu raporda bankacılık krizi sonrası merak edilen temel bir soru cevap aldı. Buna göre Avrupa’nın büyük bankaları Credit Suisse’in yaşadığı problemi yaşamayacak. Hatta Moody’s raporunda Deutsche Bank ve BNP Paribas gibi 11 büyük bankadan hiçbirinde kredi profiline dair mevduat kaybına sebep olabilecek bir zayıflık olmadığı vardı.
Hatta analistlerden şu yorum geldi “”Derin ve maliyetli yapılandırma sürecine giren bankalar büyük oranda bu süreci tamamladı. Avrupalı bankalar ABD’li bankalara kıyasla daha istikrarlı olacaktır.”
Ne olmuştu?
Aslında piyasalarda ABD’de başlayan bankacılık krizi sonrasında Avrupa’da da Credit Suisse sıkıntısı sonucu panik havası hakim olmuştu. Hatta İsviçre’nin en büyük bankası olan UBS’in, krizdeki Credit Suisse’i satın alma hamlesi piyasaları sakinleştirici etkiye sahip olmamıştı. Ayrıca bu yaşanan kriz sebebiyle Avrupa’daki banka hisse ve tahvillerinde sert dalgalanma meydana gelmişti. Ne yazık ki, UBS’in hisseleri de yatırımcılardaki tedirginlik sebebiyle gerilemişti. Hatta UBS hisseleri bir sonraki gün açılışta yüzde 8.8 düşmüştü. Aynı zamanda Credit Suisse hisseleri de yüzde 62 düşmüştü. Hatta bu düşüş eğilimi diğer bankalarda da gerçekleşmişti. Nitekim Avrupa’nın en büyük 600 şirketini içeren Stoxx 600’ün bankacılık endeksinde yüzde 3.4 kayıp gerçekleşti. Sonuç olarak bu yılki tüm kazancını silmiş oldu.