Pandemiden sonra Avrupa ülkeleri tekstil konusunda Türkiye’ye yöneldi. Ülkemiz tekstil sektöründe tekrar odak noktası oldu. Bangladeş ve Hindistan gibi ülkelerden ülkemize kayan tekstildeki isteklerin önemli bir bölümünü ise Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı fırsatlarından yararlanan Van, bu talebini karşılıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank; Van Tekstil Kent, rekabetin güçlerine güç katacak bir yatırım olduğunu söyledi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2021 senesindeki bütçe görüşmelerinin bittiğini hatırlatarak, bütçe görüşmelerinde de görüldüğüne göre muhalefetin hükümeti işsizlik rakamlarını eleştirirken bir yandan da yapılan yatırımlara karşı çıktıklarını belirtti. Yatırımcılar arasında da kimlik siyaseti yaparak ayrımcılık yapıldığını ve muhalefetin tam bir sermaye faşisti olduğunu belirti.
Türkiye’nin her yanından yatırımları yaymak için insan üstü bir çaba harcadıklarını belirten Varank, terörden çok çekmiş bölgelerdeki kadınların ve gençlerin istihdamını öncelik yapan projeler yürüttüklerini belirtti. Van Tekstil Kent Projesinin de bu projenin örneği olduğunu, söyledi.
MERKEZİ VAN OLAN KADIN VE GENÇ İSTİHMANI
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Van’da yoktan bir tekstil kümelenmesini var ettiklerini söyleyerek en fazla ihracatı hazır giyim sektöründe çalıştıklarını ekledi. Bir milyon emekçi işçi bu hazır giyim sektöründe çalışıyor. Kadın olarak çalışan sayısı %68. Bu durumlar da gösteriyor ki Van Tekstil Kent Projesi, rekabet gücümüzü yukarıya çeken bir yatırım oldu. Her şeyden önemlisiyse, kadın ve gençlerin istihdamı olmasıdır.
VAN TEKSTİLKEN PROJESİ
Van Tekstil Kent, alt yapısını oluşturmada Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ‘’Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı’’ altında yapılmaya başlanan Tekstilkent Projesi, çok önemli bir hale geldi.
Tekstilkent Projesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla bağlı DAKA’nın desteğini aldılar. Otuz iki fabrika binası ve sosyal tesislerde elli dört, bin metrekare kapalı alan inşa ettiler. 52milyona yakın bütçeli projeye 2 bin kişinin istihdam edildiği belirlendi.
HAZIR GİYİM OSB VE TEKSTİL
2017’de sonuca varılan bu projeyi, 2019’da başlanmasına karar verilen Van Tekstil ve Hazır Giyim OSB Projesi arkasından izledi. 16 milyonluk Türk Liralık bütçeyle bu projeyle sektörün faaliyetleri için çalışan şirketlerin yatırımı için harcanacak. Tekstil ve Hazır Giyim OSB, beş ile on dekar arasında değişen yetmiş alanın alt yapısını tamamlayacağını belirtildi.
3BİN GENCE İSTİHDAM YAPILDI
Projenin başında yer alan DAKA Genel Sekreteri olan Halil İbrahim Güray, Van’ın genç nüfusu ile ön plana çıktığını vurgulayarak, 340 bin civarında 14 ila 29 yaş aralığında genç bulunduğunu belirtti. 2017 yılında yapımı tamamlanan Tekstilkent’te çalışanların %60’ının kadın olduğunu belirten Güray, bugün 3 bin Vanlı gencin istihdam edildiğini gençlerin ürettiği ürünlerin birçok ülkeye ihracatının yapıldığını söyledi. Güray, devletin sağladığı iş imkanları ile gençlerin tersine göçe başladıklarını vurguladı.
Tekstilkent’in 2. Etap altyapı çalışmalarını tamamladıklarını belirten Güray, Avrupa ülkelerinin salgın süresinde belirli ülkelerin sağlık sistemlerinde yaşanan problemler sebebiyle üretimin çoğunluğunu Türkiye’ye kaydırılmış olduğunu dile getirdi.
Tekstilken’teki firmanın yetkilisi Hasan Polat, İzmir merkezli olan şirketin 6. Bölge teşviklerinden yararlanma amacıyla Van’a yatırım aldığını belirtti.
Teşviklerden yararlanmak amacıyla yatırımını Van’a taşıyan başka bir firmanın yetkilisi olan Zozan Adıyan, en büyük rakiplerinin Hindistan ve Bangladeş olduğunu 2021 yılına oldukça hızlı bir giriş yapacaklarını vurguladı.