Global ticarete doların hükmetmesinden rahatsız olan Avrupa Birliği Komisyonu, Amerika’da Joe Biden’ın başkanlık görevine başlamasından bir gün öncesinde Euro’nun uluslararası rolünü güçlendirecek birçok önlem içeren yeni taktiğini duyurdu.
Avrupa’nın global ekonomik sistemde öncü rol oynamasını planlayan taktiğe göre; Euro para biriminin küresel çapta kullanımı çoğalacak.
Avrupa Birliği, Euro kullanımını teşvik amacıyla üçüncü ülkeler ile görüşme yapacak. Euro para birimindeki finansal enstrümanlara destek olunacak. Euronun enerji ve emtia ticaretinde uluslararası referans para birimi olması üzerine çalışmalar yapılacak.
Avrupa Birliği’nin koronavirüs salgını sebebiyle hazırladığı 750 milyar Euro değerindeki kurtarma programı için Euro türünden borçlanılacak. Euronun yatırımcılar açısından daha cazip olması için çalışılacak. Avrupa Birliği’nin global yeşil finansmanda bir merkez olması ve sürdürebilir finansmanda Euronun öncü rol oynamasına destek olunacak.
Avrupa Birliği Komisyonu, ECB’nin herhangi bir olası dijital Euro çalışmalarını destekleyecek. Avrupa Birliği’nin finansal piyasa alt yapısını geliştirme çalışmaları yapılacak. Avrupa finansal piyasalarının üçüncü ülkelerin yaptırımları karşısında dirençli olmaları sağlanacak. Avrupa Birliği kurumları, üçüncü ülkelerce uygulanan tek taraflı önlemlere dair güvenlik açıklarının giderilmesi için finansal piyasa altyapı şirketleri ile iletişim içinde olacak. Euro cinsinden sözleşmelerin iletilmesindeki teknik sorunları gidermek için bir çalışma grubu kurulacak.
Avrupa Birliği Komisyonu, üçüncü ülkelerin tek taraflı yaptırımlarının finansal hizmetlerde sebep olduğu kesintilerin önüne geçecek birçok yöntem arayacak. Strateji ile ilgili Brüksel’de düzenlenen basın toplantısı sırasında konuşma yapan Avrupa Birliği Komisyonu’nun Başkan Yardımcısı olan Valdis Dombrovskis, Euro’nun dünya çapında en yaygın ikinci para birimi konumunda olduğunu bildirirken, hedeflerinin Euronun uluslararası rolünü güçlendirme üzerine olduğunu ifade etti.
Dombrovskis, global ekonomin dolara bağlılığının düşürerek şoklara karşı daha güvenli duruma getirilebileceğini dile getirdi. Euronun borçlanma senetleri, emtialar ve enerji gibi alanlarda kullanımını güçlendirmeyi planladıklarını dile getiren Dombrovskis, bilhassa AB’deki piyasa katılımcılarının üçüncü ülkelerdeki takas işlem merkezlerine olan aşırı açık pozisyonlarını tekrar dengelemeleri gerektiğini ifade etti.
Avrupa Birliği Komisyonu’nun Ekonomiden Sorumlu Üyesi olan Paolo Gentiloni ise ekonomik ve parasal birliği derinleştirmeyi, Euronun uluslararası rolünü güçlendirmeyi planladıklarını dile getirdi.
Avrupa Birliği içerisinde bankacılık birliğini tamamlamak ve sermaye piyasası birliğini önemli oranda geleceğe taşımaya öncelik vereceklerini dile getiren Gentiloni, Euronun kasımda küresel ödemelerde %38 oranına ulaştığını, Euronun global rezervlerdeki oranının ise %20 seviyesinde olduğunu ve bu seviyenin son 20 sene içerisinde hiç değişmediğini ifade etti.
Gentiloni, Euronun güçlü bir rolünün olmasının Avrupa Birliği ekonomisini döviz kuru riskinden koruyacağını, diğer para birimlerine olan bağımlılığı azaltacağını, daha kararlı ve çeşitli global para sistemi oluşturacağını ifade etti .
1 Ocak 2002 tarihinde dolaşıma giren Euroyu 27 Avrupa Birliği üyesi ülkeden 19 tanesi kullanmakta. Euro Bölgesi adı verilen bahsi geçen 19 ülkenin para politikası, ECB ve üye ülkelerin merkez bankalarından meydana gelen Euro Sistemince yürütülüyor.