Asya’nın en zengin insanı Mukesh Ambani 2020 senesinin çoğu zamanını Facebook, Google ve Wall Street’in önemli isimlerini dünyanın en hırslı kurumsal inkılaplarından biri olan vizyonuna ikna etmeye çalışmakla geçirdi. Senenin bitmesiyle beraber artık 27 milyar dolarlık yeni sermaye ile bu hayalini hayata geçirme peşinde!
Yapılan son duyurulara ve şirketin tasarıları ile ilgili bilgi sahibi kişilere göre, Reliance Industries şirketini eski bir holding görünümünden güncel bir teknoloji ve e-ticaret devi haline getirmeye çalışan, 63 yaşındaki Hintli iş adamının birkaç önceliği var.
Önümüzdeki sene çıkması muhtemel olan yerel 5G ağı adına ürünler tasarlayıp geliştirmek, Facebook’un Whatsapp ödeme hizmetini Reliance’ın sanal platformunda uyumlu hale getirmek ve şirketin sanal ticaret hizmetlerini bütün ülkedeki geleneksel mağazalardan oluşan bir ağ aracılığıyla birleştirmek de bu önceliklerin içinde yer alıyor.
Ayrıca Ambani Reliance’ın petrol ve petrokimya alanlarında pay satışa çıkarmak için de girişimlerde bulunuyor. İlk plan dahilindeki pay satışı ile beraber borcun düşürülmesi ve bu senenin başında ileri teknolojiye geçişin finanse edilmesi bekleniyordu.
Ambani imparatorluğunu düzeltmelere giderken yatırımcılar tarafından her adımı izleniyor. Salgın döneminin ortalarında yaklaşık 179 milyar dolarlık piyasa değerine sahip ekonomik rekabetin üst seviyelerde olduğu sektörlere giriş yaparak Amazon, Wallmart gibi ünlü şirketlere meydan okuyor.
Reliance hisseleri bu sene yüzde 55 oranında artarak Eylül ayı içinde zirveye ulaştı. Fakat o zamandan itibaren kazançlarında azalma görüldü. Böyle ki yatırımcılar Ambani’nin yapabilecekleri ile ilgili daha fazla dayanak görmek istiyorlar.
Ambani’nin Facebook’un da aralarında bulunduğu yatırımcılar ile yeni ortaklıklarını sıklıkla dillendirmesine rağmen Hintli iş adamının fon toplama programı esasen ikinci plandaydı. Ambani öncelikle Reliance şirketinin petrol ve petrokimya alanındaki yüzde 20 oranındaki payını, 75 milyar dolar şirket değeri üzerinden Saudi Arabian Oil şirketine satmayı amaçlıyordu.
İlk olarak Aralık 2019 yılında duyurulan Aramco anlaşmasının hedefi Ambani’nin şirketinin 18 ay içinde 22 milyar dolar olan net borcundan sıyrılmasını sağlamaktı. Fakat Suudi Arabistan ile görüşmelere ara verildi ve Reliance yatırımcıları gittikçe daha endişeli hale geldi. Şirketin hisseleri, 23 Mart tarihine kadar geçen üç ay içinde yüzde 40’tan fazla değer kaybına uğradı.
Çıkan haberlere göre, sanal hizmetlerinde ve toplu satış yerlerinde pay satışını seri hale getirmek için aylar öncesinden çalışmalara başlayan Ambani, Aramco anlaşmasına ara verilmesinin ardından bu görüşmeleri hızlandırma kararı aldı.
Kaynaklardan biri Reliance şirketinin sanal faaliyetlerine 20 milyar dolardan fazla ve toptan satış faaliyetlerine 6.4 milyar dolar üstlenen KKR & Co., Silver Lake ve Mubadala Investment Co. gibi ünlü şirketlerin de içlerinde olduğu yatırımcılardan gelen reaksiyonun şirketin umduklarının ötesinde olduğunu açıkladı.
Reliance Haziran ayında borçlarının kapandığını açıklamasının ardından dokuz ay sonra hisse senetleri artışa geçti.
Reliance şirketinin Temmuz ayındaki yıllık hissedar toplantısında Ambani ve en büyük çocukları Isha ve Akash yüksek teknolojiye ilişkin genel tasarılarını duyurdular. Açıkladıkları yeni hizmetler arasında; önümüzdeki sene için 5G kablosuz ağı ve Netflix, Disney+ Hotstar, Amazon Prime Video ile birçok platformu bir araya getirecek bir online video izleme platformu oluşturmak bulunuyor.
Ayrıca Reliance şirketinin sanal birimi olan Jio Platforms Ltd. şirketinin; Hindistan ülkesinin işletmelerine yönelik teknolojik çözümler ve uygulamalardan oluşan bir portföy geliştireceğini, ardından yurt dışı pazarına açılacağını belirtti.