Şimdiye kadar 1,5 milyona yakın koronavirüs vakası görülen Arjantin’de yaklaşık 40.000 kişi hayatını kaybetti. 45 milyon nüfusa sahip Arjantin, ekim ayında dünya çapında bir milyon doğrulanmış vaka bildiren beşinci ülke haline geldi.
Arjantin’de 2018 yılından beri ekonomik durgunluk yaşanmaktaydı. Koronavirüsle mücadele kapsamında getirilen sokağa çıkma kısıtlamaları; işsizlik, yüksek yoksulluk seviyeleri ve devasa devlet borcu ile mücadele eden ekonomiyi daha da sıkıntıya soktu.
Arjantin hükümeti, ülkeye koronavirüs mücadelesinde ekonomiyi canlandırabilmek için tıbbi malzeme ve yoksullar ile küçük işletmelere yardımları da içeren yeni bir vergi getirdi. Bu vergi sistemi ülkenin en zenginlerini ilgilendirmekte. “Milyonerin Vergisi” olarak adlandırılan tek seferlik vergi, cuma günü senatörler tarafından 42’ye 26 oyla kabul edildi. Yasa kapsamında Arjantin’de yaşayanlardan yüzde 3,5’e kadar, ülke dışında yaşayanlardan ise yüzde 5,25’e kadar vergi alınacak. Böylelikle varlık gelirleri 200 milyon pesodan (yaklaşık 2,5 milyon dolar) fazla olan 12.000 kişiden vergi alınmasına karar verildi. Arjantin haber ajansının haberine göre, toplanan paranın yüzde 20’sinin tıbbi malzemelere, yüzde 20’sinin küçük ve orta ölçekli işletmelere, yüzde 20’sinin öğrenciler için burslara, yüzde 15’inin sosyal kalkınmaya ve kalan yüzde 25’inin doğalgaz girişimlerine aktarılacak.
Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, hükümetinin 300 milyar peso (3,6 milyar dolar) toplamasını ümit etse de yasaya karşı çıkanların yabancı yatırımcıları caydıracağından ve tek seferlik bir vergi olmayacağından korkuyor.