Apple’ın sır projesi olarak kan şekeri monitörü hayata geçerse sektörde büyük yenilikler gerçekleşecek. Hatta Apple’ın yeni projesinde yeni gelişmeler var. Aslında Apple kan şekeri ölçme teknolojisinin pratik boyutta olması gerekliliğine inanıyor. Her ne kadar teknoloji uygulanabilir olsa da, pratik bir ölçütte olmasının gerekliliği öne çıkıyor.
Ancak bu gelişme gerçekleşirse, milyarlarca dolarlık sektörde büyük bir devrim gerçekleşecek. Hatta sektör için sarsıcı bir gelişme. Çünkü şu an 10 Amerikalı’dan biri şeker hastası. Bu kişiler şu an deriyi delen bir cihaz aracılığıyla kan örneği alıyor. Ancak Apple ölçüm süreci için çok farklı bir yaklaşıma sahip. Silikon fotonik çip teknolojisi ve optik absorpsiyon spektroskopisini kullanan ölçüm sürecini geliştiriyor.
Apple’ın Sır Projesi Nasıl Çalışacak?
Apple’ın kan ölçüm cihazında glikozun emebildiği interstisyel sıvının (kılcal damarlardan sızanlar) olduğu deri altına belirli dalga boylarında ışık yaydıkları lazerleri kullanıyorlar. Bu lazer ışığı glikoz konsantrasyonunu göstererek sensöre geri yansıyor. Böylece algoritma da kan şekeri seviyesini belirliyor.
Apple söz konusu cihazı yüzlerce insan üzerinde de test etti. Bu testleri de standart tesler ile karşılaştırdı. Bu sır proje için 12 yıllık bir çalışma yapılıyor. Hatta şu an Apple’ın sisteminin konsept kanıtlanması aşamasında olduğu tahminler arasında. Şu an ise teknolojinin uygulanırlığına inanıyorlar. Ancak kan ölçüm cihazının boyutunun pratikliği öne çıkıyor. Hatta bunun için prototip cihazın pazıya bağlanabilen Iphone boyutunda bir cihaz için çalışıyorlar.
Bu projede asıl amaç, şu anki cihazlardan farklı olarak cildi delmeden glikoz ölçümünü sağlamak. Şu an yakın kaynaklar, devrim niteliğindeki olan Apple’ın bu projesinin geleceğine dair inançlılar. Hatta proje gerçekleşirse, bu kan şekeri ölçüm cihazı Apple’ın akıllı saat serisinde de yer alma ihtimaline sahip. Eğer bu proje hayata geçebilirse, Apple sağlık sektöründe önemli bir güç haline gelebilir. Bu projede büyük amaç, sistemi Apple Watch’a eklemek ve milyonlarca şeker hastasına vazgeçemeyecekleri bir çözüm olmak. Aslında proje sürecinin yıllarca sürmesi mümkün Ancak proje milyar dolarlık sektörü alt üst edecek bir güce sahip.
Önümüzde hala yıllarca sürebilecek bir süreç var. Ancak bu gelişme milyarlarca dolarlık bir sektörü alt üst edecek nitelikte. Kabaca 10 Amerikalıdan 1’i şeker hastasıdır ve genellikle kan örneği almak için deriyi dürten bir cihaza güvenirler. Ayrıca Dexcom Inc. ve Abbott Laboratories’den cilde yerleştirilen ancak yaklaşık iki haftada bir değiştirilmesi gereken yamalar da vardır.
Şeker ölçüm cihazı projesi, 2010 yılında Apple’ın RareLight isimli girişimi satın alması ile başladı. Aslında proje “Jobs’un teknoloji ile birleşen sağlık hizmetleri vizyonu” ile ortaya çıktı.