ABD’li bilimadamları’nın, X Işını ile antik Mısır mumyasını taraması sonucu içindeki nesneler tespit edildi. 1900 yıllık 5 yaşındaki bir kız çocuğuna ait olduğu tespit edilen mumyayı X ışını ve yüksek teknoloji bilgisayar temografisiyle (CT) taradılar. İlk kez denenen bu yöntem ile bilim insanları, 1,900 yıllık mumyanın içini açmadan inceleme fırsatı buldular.
Kalıcı dişlerinin çıkmadığı tespit edilen ve boyunun 93,7 santimetre, sargılarının da 50 milimetre olduğu tarama sonucu ortaya çıkan antik mumyada karın bölgesine yerleştirilen gizemli bir nesne keşfedildi.Çocuğun karnına yerleştirilen bu gizemli nesne yaklaşık 7 milimetrelik eliptik boyutlara sahip. Karnı üzerinde sargılar bulunan mumyanın içindeki nesnenin kalsitten yapıldığını ortaya çıktı.
Söz konusu tarama çalışmasının ekibinde olan Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi’nde hücre ve gelişim biyolojisi araştırma profesörü Stuart Stock, çocuğun vücudunun mumyalama sırasında hasar görmüş, nesnenin de bu nedenle mumyaya yerleştirilmiş bir tılsım olabileceğini düşündüklerini aktardılar.