Jerome Powell’ın ABD istihdam piyasası açıklamasından sonra düşey seyir izleyen altın fiyatları, dolar/TL paritesindeki durumdan da etkileniyor. Şubat ayının üçüncü haftasını düşüş ile bitiren altın fiyatları ayın son haftasına yükselişle başladı. ABD Hazine Bakanı Yellen’ın devasa teşvik paketinin gerekli olduğu ile ilgili açıklamasının artından Altının bundan etkilenmesi öngörülüyor.
Gram Altın Ne Kadar?
Gram altının önceki gün kapanış fiyatı 415,65 TL oldu. Gram altın yeni güne %-0,42 hareket ile başladı. Altının ons fiyatındaki hareketliliğe rağmen dolar kurunda yaşanan dalgalanma ile dengelenen gram altının satış fiyatı güncellenmeyi sürdürüyor. Gram altın şu anda 414,82 TL üzerinden alış işlemleri gerçekleştirilirken 414,91 TL üzerinden alış işlemleri gerçekleştiriliyor.
Çeyrek Altın Ne Kadar?
Çeyrek altının önceki işlem günü kapanış fiyatı 702,00 TL olmuştu. Çeyrek altın yeni güne -0.28 hareket ile başladı. Çeyrek altın bu yazı yazılırken alış 663,47 TL ve satış 678,13 TL üzerinden işlem görüyor.
ONS Altın Ne Kadar?
ABD Hazine kâğıdı getirilerinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi uluslararası piyasalarda spot altın fiyatını tekrar 1800 dolar/ons seviyesinin altına kadar gerilemesine neden oldu. ABD Doları’ndaki zayıflığın sürmesine, Fed Başkanı’nın gevşek para politikasının devam edeceği mesajına ve 1,9 trilyon dolar değerinde teşvik paketini Cuma günü Temsilciler Meclisi’nde oylanacağı haberlerine karşın altın fiyatı 1794 dolar/ons seviyesini korudu.
Spot altın şu anda düne kıyasla %0,29 kayıp ile 1797,70 dolar/ons seviyesinden işlem görmekte.
Dolar Euro Son Durum
Dolar/TL paritesi, bir yandan ABD tahvillerinde yaşanan artış bir diğer bir yandan da Kasım ayından bu yana uygulanan ve Türk Lirasında yüzde 20 değer kazancı ile yabancı yatırımcıların Türkiye piyasalarına tekrar dönüşünü getiren politikaların sürdürülüp sürdürülmeyeceği ile ilgili endişelerle baskı altında. Geçtiğimiz hafta 6,90 liraya kadar düşen dolar/TL paritesi dün 7,25 liraya kadar çıktıktan sonra bu sabah 7,20 TL’nin altında işlem görmeye başladı.
Ekonomi yönetiminde yaşanan değişimin ardından Kasım’dan bu yana hemen hemen aralıksız her gün benzer para birimlerinden pozitif ayrışan Türk Lirasında bu hafta itibarıyla negatif ayrışma gözleniyor. İstanbul Analytics’ten Atilla Yeşilada, “Dövizde çalkantının fitilini CHP’nin Albayrak’a yönelttiği suçlamalar ve AKP’nin yüksek perdeden savunması olduğunu kabul ediyoruz. Albayrak ve izlediği ekonomik politikalar cephesinden saldırmak CHP ve Millet İttifakı paydaşlarının son zamanlarda icat ettiği en akıllı siyasi hamle oldu” sözlerini şu şekilde devam ettirdi:
“Dün de kulislerde Albayrak’ın Enerji veya Dışişleri Bakanlığı’na atanacağına dair duyumlar yayıldı. Erdoğan bunları yalanlayamaz, ama Albayrak kabinede görev almayacağını açıklayabilir. Bu durumda TL’de çalkantı yaratan birincil neden bertaraf olur. Aksi, halde… AKP’deki 24 Mart Büyük Kongresi’ne kadar dövizde sık şoklar yaşayabiliriz.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Albayrak döneminde TCMB rezervlerinde meydana gelen düşüşü, “ödemeler dengesinde sıkıntı yaşamamak adına yapıldığı” şeklinde savunurken, rezervleri tekrar rekor seviyelere ve üzerine çıkaracaklarını belirtmişti. TRYTOM=D3 7,1635 / 7,2100, Euro/TL 8,7234 / 8,7685, sepet bazında TL 7,9617 / 7,9732 seviyesinde bulunuyor.