Altın fiyatları, yatırımcıların Fed’in varlık alımı azaltımı takvimiyle ilgilenmesiyle ve ABD Hazine tahvil faizlerindeki artışla süratli bir düşme gösterirken, gram altın dolar/TL’nin yüksek düzeylerde durmasıyla kayıplarını sınırladı. Altın, yatırımcıların varlık alımı azaltımına odaklanması ve ABD Hazine tahvili faizlerindeki artışla 1.800 $ sınırından düştü. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki azalışa karşın Dolar/TL’deki artışla kayıplarını sınırladı. Petrol fiyatları, küresel enerji krizinin sürmesiyle artmayı sürdürüyor.
Altın fiyatları
ABD Merkez Bankasının son görüşmesine ait tutanaklarda yetkililer, yüksek enflasyonun ne derece tehdit meydana getirdiği ve buna karşılık olarak ne zaman faiz oranlarını artırmaları gerektiği mevzusunda bölünmüş olsalar da, Fed’in kriz devrinde ekonomiye verdikleri desteği Kasım ayı ortasında düşürmeye başlayabilecekleri mevzusunda aynı fikirde oldukları sinyalini vermişti. Çoğu Fed üyesi, varlık alımlarının düşürmesi yönünde konulan hedeflerde kayda değer biçimde devam etmenin yakında sağlanacağını beklerken, bazı Fed üyeleri tahvil alımlarının finansal riskleri artırdığını kaydetmişti. On sene vadeli ABD Hazine tahvili faizi cuma gününden bu zamana yaklaşık olarak 10 baz puan artış göstererek %1,60 düzeyine ulaştı.
Ons altın fiyatı
Geçtiğimiz hafta yüksekte durmayı sürdüren ABD enflasyon datasının ardından süratli bir artış gösteren ons altın, 1.800 $’a kadar çıkmıştı. Cuma gününden bu zamana varlık alımı azaltımı takvimi hakkında öngörülerin fiyatlamalarda ağır basması ile ABD Hazine tahvil faizleri artarken ons altının fiyatı da yaklaşık olarak 1.766 $’a düştü.
Gram altın fiyatı
Gram altın, geçtiğimiz hafta dolar/TL ve küresel altın fiyatlarındaki artışla birlikte günü 530 liradan kapatarak 2021’in zirvesine ulaşmıştı. Yeni haftaya yaklaşık olarak 526 lirada başlayan gram altın, küresel altın fiyatlarındaki azalışa karşın dolar/TL’nin 9,26’ya ulaşmasıyla kayıplarını sınırladı.
Petrol fiyatları
Petrol, kışın yaklaşması ve sektörlerdeki enerji krizinin sürmesiyle Asya işlemlerinde artışına devam etti. Vadeli kontratlar, New York’ta geçtiğimiz hafta % 3,7 oranında artmasının ardından her bir varil başına 84 $’a doğru gidiyor. Doğalgaz ve kömürde gerçekleşen tedarik sıkıntıları ve fiyat yükselişleri sebebiyle elektrik üretimi için petrole olan istekte yükseliyor. Rusya Başbakan Yardımcısı olan Alexander Novak, haftasonu yaptığı duyuruda Rusya’nın Avrupa’ya fazladan doğalgaz satışına istekli olduğunu ancak AB ülkelerinden daha bir istek gelmediğini vurguladı. Rusya’nın da ekonomik toparlanma ile birlikte doğalgaz tüketiminde bu yıl rekor düzeyleri gördüğünü belirterek Novak, yine de Avrupa’daki enerji krizinin çözülmesi için fazladan satışa hazır olduklarını dile getirdi. Öteki taraftan, gerçekleşen enerji krizi Çin’de ekonominin yavaşlamasına da sebep oldu. Ulusal İstatistik Bürosu tarafından duyurulan datalar doğrultusunda, ülkede gayrısaf yurt içi hasıla bir 2020’nin aynı zamanına göre %4.9 oranında yükseliş gösterdi. Ankete giren ekonomistlerin medyan öngörüsü gelişmenin % 5 düzeyinde gerçekleşmesi yönündeydi. Kasım ayı vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex sektöründe % 1,6 oranında artışla her bir varil başına 83,62 $’a çıktı. Aralık ayı vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe sektöründe %1,2 oranında artışla her bir varil başına 85,91 $ düzeyine ulaştı.