2021 senesi Nisan ayında duyurulan resmi büyüme öngörüsü bu sene için % 3,5 şeklinde açıklanmıştı. Almanya hükümeti, bu sene için daha önce % 3,5 şeklinde duyurulan resmi Büyüme öngörüsünü yeni tip koronavirüs pandemisinin kalıcı sonuçları ve arz zincirindeki problemler yüzünden aşağı yönlü güncelleyerek % 2,6’ya düşürdü. Almanya’nın Ekonomi ve Enerji Bakanlığını yapan Peter Altmaier, ARD televizyonuna vermiş olduğu röportajda, Alman hükümetinin üretim süreci için ara mal yokluğu ve enerji fiyatlarındaki yükselişin yarattığı etkiyle ekonomik büyüme öngörüsünü azalttığını ifade etti. Bu sene için 2021 senesi Nisan ayında % 3,5 şeklinde duyurulan resmi büyüme öngörüsünün % 2,6’ya çekildiğini belirten Altmaier, “Bu, Avrupa’daki en yüksek büyüme oranlarından biri olmaya devam edecek.” şeklinde konuştu. Altmaier, mal teslimatında problem yaşandığını belirterek, birçok alanda hammadde problemi olduğunu ifade etti.
Büyüme öngörüsü %4’e çıkarıldı
Yüksek miktardaki enerji fiyatlarının da aşağı yönlü güncellemede etki sahibi olduğunu ifade eden Bakan Peter Altmaier, Alman ekonomisi için önümüzdeki sene büyüme beklentilerini de % 3,6’dan % 4’e çıkardıklarını ifade etti. Altmaier, “Ön koşul, uluslararası tedarik zincirlerini istikrarlı hale getirmemiz,” şeklinde konuşarak, başta otomobiller gelecek şekilde artık hayatın her sahasında yer alan çiplerin üretiminin daha çok yapılması gerektiğine dikkat çekti. Alman hükümetinin bu sene için büyüme beklentisinde aşağı yönlü güncellemeyi, Almanya’nın lider 5 ekonomik düşünce kuruluşunun 14 Ekim tarihinde arz zincirindeki problemlerin sanayi üretimini duraklatması sebebiyle ülkenin 2021 yılı büyüme öngörüsünü yüzde 3,7’den yüzde 2,4’e çekmesinin sonrasında yaşandı. Bu arada, Alman hükümeti, kamu borcunun nominal gayrisafi yurt içi hasılaya kıyasla 2021 yılı sonunda senelik bazda 2,25 puanlık düşüşle yüzde 74,50’den yüzde 72,25’e düşmesi beklentisi taşıyor. Başta çip gelmek üzere üretim için parça yokluğu, Alman otomotiv piyasasında üretim faaliyetlerini durma noktasına taşırken, ülkenin üretime bağlı ekonomisi üstünde “sert” etkisi ilgi çekiyor.
Almanya’da 26 Eylül tarihinde yapılan genel seçimlerin sonrasında Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) arasında yeni hükümeti oluşturma amacıyla resmi müzakereler sürerken, ekonomik iyileşmenin gidişatı da gündemin merkezinde bulunuyor. Alman ekonomisi, salgının yayılmasına engel olmak amacıyla uygulamaya koyulan katı ve uzun engellemelerin özel tüketime engel olması sonucu bu senenin ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe oranla yüzde 2 daralmanın ardından, ikinci çeyrekte mevzu bahis engellemelerin azaltılmasının etkisiyle yüzde 1,6 genişlemişti.