Elektrikli araç teknolojisinde AB’nin de yapım hedefleri tüm dünyadaki yarışı artırdı. Meydan okuyan AB, bataryalarda kullanımı mevcut olan lityum-iyon pil hücrelerinde 2025’e kadar en büyük 2. üretici olma hedefini açıkladı. 1. sırada Çin mevcut. AB, elektrikli araç bataryalarında kullanımı mevcut olan lityum-iyon pil hücrelerinin yapımında meydan okudu. Maros Sefcovic AB Komisyonu Başkan Yardımcısı, Birlik’in 2025 senesine kadar “7 ila 8 milyon taşıt için batarya üretecek duruma geleceğini” vurgulayarak Çin’den sonra tüm dünyanın en büyük 2. batarya yapımcısı olmak istediğini duyurdu.
DW’nin haberi doğrultusunda Avrupa Birliği, 2017 senesinde pil hücrelerinde Avrupalı araç yaptıklarının Asya’ya bağımlılığını düşürmek için hükümet teşvikleriyle desteklenen kapsamlı bir anlaşma yapmıştı. Avrupa Birliği Komisyonu 2019’da pil hücresi yapım alanındaki ilk projeyi onaylamış, proje için 3,2 milyar euroluk hükümet desteği beklenmişti.
Komisyon Ocak’ta da 2,9 milyar euroluk yatırım paketine onay vermişti. Aynı zamanda batarya anlaşmasının kurucusu olan Sefsovic, anlaşma kapsamında yaklaşık olarak 70 sanayi projesinin arkasında olduğunu vurguladı. Anlaşma 14 Avrupa Birliği ülkesiyle, içlerinde BMW ve Fiat gibi araç yapanlarında olduğu 500 firma, bilimsel kuruluş ve Avrupa Yatırım Bankasından meydana geliyor. Almanya’nın Brandenburg eyaletinde bir batarya fabrikası açan ABD’li Tesla firması da anlaşmada bulunuyor. Yatırımlar ile elektrikli araçların en pahalı gereci olan bataryanın üretimi dolayısıyla Avrupalı üreticilerin kazanç marjının yükseltmesi hedefleniyor.
3-4 MİLYON KİŞİLİK İSTİHDAM
Bu zamana kadar elde edilen kazanımların etkileyici olduğunu açıklayan Sefcovic, “2025’e kadar yapacak çok şey var. Ama o zamana kadar Avrupalı üreticilerin ihtiyacını karşılayacak duruma gelineceği konusunda iyimserim” dedi. Batarya yapımında hammadde temininin dışında nitelikli iş gücünün de önemli olduğunun altını çizen Sefcovic, tüm üretim zincirinde 2025 senesine kadar 800 bin civarında nitelikli iş gücü açığının olmasını öngördüklerini duyurdu. Piyasa da 2025 yılına kadar 3 -4 milyon bireye istihdam sağlayabilmesi bekleniyor.
Sefcovic, Avrupa Birliği Komisyonu ile özel firmaların Nisan da “Horizon Europe” araştırma programı içerisinde batarya teknolojilerinin yapılmasını da içerisine alan 900 milyon euroluk bir anlaşma yapacaklarını açıkladı. Batarya yapımında kullanılan lityum, nikel, bakır gibi elementlerin çevre dostu bir biçimde bulunması için bir çalışma grubu yapılması ve çerçeve ilkelerin belirlenmesi bekleniyor.