Amerika’da perakende yapılan satışlar Kasım ayında %1,1 oranında bir düşüş yaşayarak beklentinin altında kaldı. ABD’de son dönemde yaşanan vaka artışı ile gelen kısıtlamalar sebebiyle hizmet sektöründe gerilemeler yaşandı. Bunun yanı sıra tüketicinin alışveriş talebi düşüşe uğradı. Nisan ayındaki karantinada perakende satışlar %14 oranında bir daralma yaşamıştı. Daha sonraki aylarda normalleşmeyle birlikte perakende satışlar hızlı bir şekilde artış gösterdi. Ancak 2020’nin Temmuz sonrasına gelindiğinde satışlarda yaşanan ivme kaybı Ekim ayında getirilen kısıtlamalar ile yeniden daralmaya başladı. Ekim’de %0.3 olarak gösterilen satışlar %-0,1 olarak revize edildi.
Çekirdek perakende satışlar ise Kasım’da aylık olarak %0,9 oranında bir daralma yaşadı. Bu daralma ile satışlar, Nisan sonrası en düşük dönemini yaşadı.
Koronavirüs salgınından en fazla etkilenen ülkeler arasında yer alan ABD’de, 2. Dalga yaşanıyor. Eyaletler bazında, vaka yoğunluklarına göre birbirinden farklı yasaklar getiriliyor. New York’ta tam kapanma söz konusu iken cafe ve restoran gibi toplu kullanım alanlarına gelen kısıtlama sektörün durumunu oldukça zorlaştırdı. Geçtiğimiz haftalarda açıklanan işsizlik maaşı başvuruları, tüm haftaların en yüksek seviyesinde olduğu biliniyor. Hükümetin, istihdamda yaşanan yavaşlık ile ilgili teşvik paketinin hala uygulanmamış olması toparlanmayı zorlaştırıyor.
Bugün içerisinde yapılacak FOMC toplantısında Fed üyelerinin ekonomi ile ilgili açıklamaları oldukça yakından takip edilecek. Toplantıda, para politikasına teşvikler ve mali destek gelmesinin zorunluluğundan bahsedilmesi bekleniyor.