Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29) kapsamında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerini ve atılacak yeni adımları açıkladı. Erdoğan, Emisyon Ticaret Sistemi’ni de içeren kapsamlı bir iklim kanununu yakında Meclis’e sunacaklarını duyurdu.
Konuşmasında Türkiye’nin 2053 yılı için belirlediği “net sıfır emisyon” hedefinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeşil kalkınma vizyonumuz doğrultusunda kilit sektörleri dönüştürme sürecindeyiz,” dedi. Erdoğan ayrıca, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımların artacağını belirterek, “Bugün 31 bin megavat olan rüzgar ve güneş enerjisi kurulu gücümüzü, 2035’e kadar 120 bin megavata çıkarmayı planlıyoruz” açıklamasında bulundu.
Yenilenebilir Enerji Hedefleri ve İklim Eylem Planları
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin iklim stratejisi kapsamında 2024-2030 yıllarını kapsayan yeni bir iklim değişikliği eylem planını yürürlüğe aldıklarını belirtti. “Yenilenebilir enerjinin payını yüzde 59’a çıkardık. Avrupa’da beşinci, dünyada on birinci sıradayız,” diyen Erdoğan, 2053 için belirlenen net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve nükleer enerjiye öncelik verdiklerini ifade etti.
Milli elektrikli otomobil TOGG’un yaygınlaştırılması çalışmalarına da değinen Erdoğan, enerji verimliliği odaklı yatırımların çevresel ve ekonomik katkı sağlayacağını kaydetti. Türkiye’nin ulusal enerji verimliliği eylem planına göre 100 milyon ton karbondioksit eşdeğeri emisyon azaltımı hedefleniyor.
İsrail’in Saldırıları ve Çevresel Felaket Uyarısı
Erdoğan, konuşmasında Filistin ve Lübnan’a yönelik İsrail saldırılarına da dikkat çekerek, bu saldırıların çevreye ve insan sağlığına ciddi zarar verdiğini belirtti. “Bu saldırılar, çevre ve insani felaketlere yol açıyor,” diyen Cumhurbaşkanı, kimyasal maddelerin toprak ve yer altı sularına karışarak Gazze’de çocuklar başta olmak üzere bölge halkının geleceğini tehdit ettiğini söyledi. Erdoğan, saldırıların sorumlularının uluslararası mahkemelerde hesap vermesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye’nin Sıfır Atık Projesi ve İklim Finansmanı Çağrısı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan Sıfır Atık Projesi’nin iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir katkı sunduğunu ifade etti. Erdoğan, projenin başladığı günden bu yana 5,9 milyon ton sera gazı emisyonunun önüne geçildiğini belirtti. Ayrıca, su verimliliği seferberliğine de değinerek, her yıl 11 Kasım’da düzenlenen Milli Ağaçlandırma Günü ile milyonlarca fidanın toprakla buluşturulduğunu aktardı.
Erdoğan, COP29 zirvesinde özellikle gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarına yönelik bir iklim finansmanı hedefi belirlenmesi gerektiğini söyledi.