Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Programı Gıda İsrafı Endeks Raporu 2021 açıklandı. Rapor doğrultusunda, 2019 senesinde 931 milyon ton civarında gıda israf yapıldı. Söz konusu israfın % 61 oranında hane halkı seviyesinde olurken, % 26 oranında gıda hizmetlerinde ve % 13 oranında ise perakende aşamasında yaşandı.
Gıda Atığı Küresel Bir Sorun
2030 senesine kadar atıkları yarı yarıya düşürmeyle ilgili küresel çabaları desteklemek amacıyla yapılan yeni BM araştırması doğrultusunda, bu tarz atıkların yalnızca gelişmiş bir dünya için değil, küresel bir sorun olduğunu açıkladı. BM, tüketici seviyesinde hazır biçimdeki tüm gıdanın % 17 oranına ise hiç ellenmeden çöpe atıldığını duyurdu.
Bu gıda kayıp, atık ve israfına rağmen, dünyada 690 milyon civarında insanın aç olduğu düşünülüyor. İnsanların yaşamı boyu yaklaşık 70 bin defa yemek tükettiği, bunun da 25-30 ton civarında yiyeceğe karşılık geldiği hesaplandığında israfı yapılan gıdanın 30 milyondan fazla insana hayat boyu yetebileceği tahmin ediliyor.
Rapor, 931 milyon ton gıdayı çok değişik hesaplama şekli ile de şöyle açıklıyor: Ortalama 23 milyon tam yüklü 40 tonluk kamyonun ağırlığına denk ve tampondan tampona olacak şekilde dünyayı 7 defa dönmeye yetecek kadar uzunlukta. Diğer taraftan rapor doğrultusunda, koronavirüs karantinaları sırasında gıda atığı düzeyleri 2019 yılına kıyasla % 22 oranında azaldı. Gerekçe ise, evlerde yemek yenmesi, yemeğin toplu pişirilmesi ve planlı bir şekilde satın alma gibi etkiler gösterildi.