Bankalar son 3 senede 193.5 milyarlık krediyi yeniden yapılandırdı. Kasım ayında ise bu rakam 4.3 milyar lira olarak kaydedildi.
Bankaların son üç senede 193.5 milyar liralık krediyi yeniden yapılandırdığı açıklandı. Bankalar Birliği geçen seneden beri çerçeve anlaşmalarına bağlı olarak yeniden yapılandırılan kredileri duyuruyor. Bu tutar kasım ayı süresince 24.1 milyar lira olarak kayda geçti. Fakat tekrardan yapılandırılan kredilerin neden bu kadar düşük olduğuna yönelik sorular yoğunlaşınca Bankalar Birliği de bankaların, teker teker ya da birkaçının bir araya gelerek yapmış olduğu yeniden yapılandırılan kredileri de duyurdu.
YAPILANDIRMA VE DÜZENLEMELERE GİDİLDİ
Banka ve finansal kurumlara kredi borcu olan şirketler adına 2018 senesinde yönetmelikle beraber yeniden düzenlemeler yapıldı. Fakat düzenlemeler yeterli bulunmayınca finansal yapılandırma uygulaması için 2019 senesinde yasal düzenlemeye gidildi. Düzenlemeye beraber gelen finansal yapılandırma uygulaması; 25 milyon lira ve üzerindeki borçları büyük ölçekli yapılandırma, altındaki borçları ise küçük ölçekli yapılandırma olarak birbirlerinden ayırıyor.
Bankalar Birliği, 14 Ekim 2019 tarihi itibarıyla 25 milyondan fazla kredi borçları için yapılandırma sürecinin başladığını, 8 Kasım 2019 tarihinden itibaren ise küçük ölçekli şirketler için yapılandırma sürecinin başladığını açıkladı. Çerçeve anlaşmalarına ilişkin gerçekleştirilen yeniden yapılandırmaların Bankalar Birliği tarafından bir rapor şeklinde kaydedildiği belirtildi. Kasım ayına ait raporda bir dipnot bulunuyordu.
Rapordaki dipnotta; çalışma süresince kaydedilen verilerin sadece Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşmasının Büyük ve Küçük Ölçekli Uygulamaları dahilinde, Çerçeve Anlaşmalarını imzalayan alacaklı kurumlar tarafından iletilen verilerden saptandığı bildiriliyordu. Bankaların mevzubahis düzenlemeler haricinde kendi inisiyatifleriyle yapılandırmış oldukları kredileri içermediği vurgulanan dipnotta, Bankalar Birliği’ne üye olan bankaların Eylül 2020 döneminde kaydedilen bilanço verilerine ait yeniden yapılandırılan ya da yeni bir borç kapama tasarısına bağlanan kredilerin toplam tutarının 193.5 milyar lira olduğu belirtildi.
BORÇ DENİZİNDE YÜZMEK
Uzmanlar, çerçeve anlaşma ile duyurulan yapılandırmaların düşük kalma nedenlerine yönelik birçok soruyla karşılaştıklarını belirterek, Bankalar Birliği’nin de bilançolar üzerinden yaptığı düzenlemede ile birlikte bankaların kendi kendilerine yapmış oldukları yapılandırmaların bilgisinin de yer aldığını duyurdular. 2018 senesinden beri bankaların kendi başlarına ya da birkaç bankanın toplanarak bazı büyük grupların borçlarının çerçeve anlaşma düzenlemesine bağlı kalmaksızın yeniden yapılandırıldığını açıklayan uzmanlar, yapılandırma işlemlerinin Bankalar Birliği’ne sürekli olarak bildirilmediğinin de altını çizdiler. Uzmanlar, banka bilançolarının dipnotlarında bu bilgilerin yer aldığını, 2018 senesinden beri de bu tutarın 193.5 milyar lirayı bulduğunu açıkladılar.
YAPILANDIRMALARDA AĞIRLIK BÜYÜK ÖLÇEKLİ FİRMALARDA
Bankalar Birliği’nin belirli bir düzen halinde açıkladığı çerçeve anlaşmalarına göre ise kasım ayın içerisinde 4.3 milyar lira tekrardan yapılandırıldı. 2019 Ekim ayından bu zamana dek Çerçeve Anlaşması kapsamında tekrardan yapılandırılan kredilerin büyüklüğünün 24.1 milyar lirayı bulduğu ve bu kredilerin 23.8 milyar lirasının büyük ölçekli şirketlere ait olduğu belirtildi. Büyük ölçekli 119 firmanın kredisinin tekrardan yapılanması sağlandı. Kasım ayı içerisinde ise büyük ölçekli 3 imalat sanayi firmasının 2.8 milyar liralık kredisi tekrardan yapılandırıldı. 3 inşaat firmasının 350 milyon liralık; 2 taşımacılık, depolama ve haberleşme kapsamında faaliyet gösteren işletmenin 734 milyon liralık; sağlık ve sosyal hizmetler alanında faaliyet gösteren bir diğer firmanın ise 25 milyon liralık kredisinin tekrardan yapılandırıldığı bildirildi.