Çanakkale Boğazı’nı, Avrupa ve Asya kıtalarını birleştirecek, iki bölümden oluşan ‘’1915 Çanakkale Köprüsü’’nde çalışmalar hızla devam ediyor. Köprünün iki bölümünden oluşan kedi yolunun %70’i tamamlanmış durumda.
Renkleri, figürleri ve daha birçok özellikleriyle özgün mimariye sahip olan 1915 Çanakkale Köprüsü, hizmete girdiği zaman ‘’dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü’’ unvanını alacak gibi gözüküyor. Halen daha inşası sürmekte. Her iki tarafı da birbirine bağlayan halatlar üzerinde sürdürülen çalışmada, köprünün inşaatında oldukça önem arz eden yerlerden birisi olan kedi yolunun yapımı hala devam etmekte. Bir çalışma platformu oluşturan yol, köprünün yapımında görevli işçiler için üzerinde güvenli çalışma fırsatı yarattığı için büyük önem taşıyor.
Kedi yoluyla Avrupa ve Asya kıtalarındaki deniz üstü çalışmalarının da geçekleşebileceği görünüyor.
Şantiye yetkililerinden öğrenilen bilgiye göre köprünün iki bölümünden oluşan kedi yolunun %70’i bitmiş durumda. Kedi yolu, tamamen hazır olduğunda 1915 Çanakkale Köprüsü’nün yapımı daha da hızlanarak tabliyeyle montaja başlanması planlanmış.
Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağlayacak olan kedi yolu kılavuz halatlarının çekimi geçtiğimiz eylül ayında yapıldığı, biliniyor.
Çalışmalar yüzünden Çanakkale Boğaz’ı transit gemi geçişine kapatıldı. Üç yüz on sekiz metre yüksekliğinde olan kulelere gönderilen çelik halatlar karşı yakaya römorklar sayesinde ulaştı.
Kılavuz halatları birbirine bağlamakla görevli olan Kedi yolunun çalışmaları iki kıtada da sürmekte. %70’nin de tamamlanmasıyla köprünün siluetini de ortaya çıkarmakta.
Tamamlanan kısımları geceleri aydınlattığında görsel şölenin ta kendisi oluyor.
Tasarımında birçok inceliğe yer veren 1915 Çanakkale Köprüsü’nün iki ayak aralığı Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun yüzüncü yılıyla ilişkilendirilerek 2023 metre olarak tasarlandı.
Türk bayrağının renklerine ithafen kulenin köprüleri, bağlantıları ve unsurları kırmızı-beyaz olacak. Seyit Onbaşı’nın Çanakkale Savaşında namluya sürdüğü topun ağırlığı olan 333 sayısını, 333 metre kuleler yapılarak çok naif detaylara yer veriliyor.
Toplamında 4608 metreyi bulan Çanakkale Boğazı’nın ilk asma köprüsünün orta açıklığı 2023 metre, 770’er metre yan açıklık, 365 ve 680 metre yaklaşım viyadükleri oluşturmakta. 2×3 şeritlerle hizmet verecek olan 1915 Çanakkale Köprüsünün 4506 metre genişliği ve 3,5 metre yüksekliği olacak. Her iki tarafına da inşa edilen yürüme yollarının bakım ve onarım için kullanılması planlanıyor.
1915 Çanakkale Köprüsü bünyesinde; 2 adet yaklaşım viyadüğü ve 4 adet betonarme viyadüğünün dışında, 10 tane alt geçit köprüsü, 33 tane üst geçit köprüsü, 6 adet köprü, 43 tane alt geçit, 115 menfez, 12 tane kavşak, 4 adet otoyol hizmet tesisi, iki tane bakım işletme merkezi ve 6 tane de ücret toplama istasyonunu barındıracak.
Köprü, aynı zamanda uluslararası koridor niteliği de taşıyacak. Avrupa’dan gelen ve Türkiye’nin her yerine gidecek sürücüler için aşırı kolaylık sağlayacak ve yoğun şekilde kullanılacak.
1915 Çanakkale Köprü ’sünün Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107. yıl dönümünde yani 18 Mart 2022 tarihinde hizmete açılması bekleniyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Adil Karaismailoğlu da çalışmaların başarılı bir şekilde devam ettiğini ve bu şekilde giderse beklenen tarihten daha erken açılabileceğini, söyledi.