Trendyol, ‘Trendyol’un Türkiye Ekonomisine Etkileri’ araştırmasının sonuçlarını paylaştı. Araştırma sonuçlarına göre 1.1 milyon şahsi satıcı Trendyol’da 347 milyon adet ürün satışı yaptı. Trendyol sitesindeki aktif alıcı sayısı 2019 senesinde 9.2 milyon iken, 2020 senesinde bu rakam 19.3 milyona kadar çıktı.
Sanal ticaret sitesi Trendyol, özgür araştırma kuruluşu Politika Analiz Laboratuvarı (PAL) tarafından hazırlanan ‘Trendyol’un Türkiye Ekonomisine Etkileri’ raporunun sonuçlarını duyurdu. Rapora ilişkin açıklamalar yapan Trendyol Kurucusu ve CEO’su Demet Mutlu; Trendyol’un milyonlarca kullanıcının gereksinimlerini karşıladığı bir sanal ticaret sitesi olmasının ötesinde, kuruluşların pazarlama ortamlarını dijital hale getiren büyük ve önemli bir platform olduğunu; bu platformun yardımıyla çalışma ortaklığı yapan işletme ve satıcıların, ülkemizin her köşesindeki müşterilere ulaşımının sağlandığını;
ihracatı, üreticiyi, esnafı ve KOBİ’yi desteklediklerini; ilaveten bütün ücretleri sanal ortam üzerinden alarak kayıtlı bir ekonomi sistemine geçiş yapmayı kolaylaştırdıklarını belirtti.
AMACIMIZ 2023’TE 2.4 MİLYON KİŞİYE ULAŞMAK
Salgın döneminde, platform üzerinden satış yapan firmaların ve gereksinimlerini karşılayan müşteri sayısının da artmasıyla Türkiye ekonomisine olumlu etkilerinin hızlanarak çoğaldığını belirten Mutlu; 2020 senesinde, büyük kısmı KOBİ dahilinde olan 98 bin işletmenin ve 1.1 milyon şahsi satıcının sanal ticaret sitelerini kullanarak 347 milyon adet ürün satışı gerçekleştiğini; sitede var olan 98 bin satıcının 97 bini küçük işletme ve KOBİ olarak, 1.205 satıcının ise büyük işletmeler olarak satışlarını gerçekleştirdiğini; satıcıların Trendyol’dan gelen siparişleri karşılayabilmek amacıyla 360 bin kişiye iş imkanı sağlandığını, bununla beraber platformumuzda yapılan satışların ürün yapımı, kargo dağıtımı, paketleme, müşteri servisleri ve sanal pazarlama gibi birçok bölümün hareketlilik kazandığını duyurdu. CEO Mutlu, Trendyol’un bu yöntemle 708 bin kişiye iş imkanı sağladığını; 98 bin satıcının ve oluşturulan iş imkanları ile beraber ülke ekonomisine toplam 1.1 milyon kişilik ek iş imkanı sağladıklarını, Politika Analiz Laboratuvarı’nın, oluşturulan bu çalışma alanları ve iş imkanlarıyla birlikte 2023 senesinde 2.4 milyon kişiye ulaşmasını beklediğini açıkladı.
CİROLAR ARTTI
Araştırma raporuna ilişkin yapılan satıcı anketlerinden çıkan sonuçları da paylaşan Mutlu, Trendyol ile işe başlamasından itibaren satıcıların yüzde 90’ının cirosunu, yüzde 82’sinin de iş imkanının oluşturduğunu duyurdu. Mutlu; Araştırma sonuçlarına göre satıcılarının yüzde 87’sinin genel performansının olumlu şekilde etkilendiğini, yüzde 80’i tüketicisini ve satış alanını daha iyi öğrendiğini, yüzde 77’sinin ise müşteri tecrübesini arttıracak faaliyetlerde yer aldığını; üstelik Trendyol sitesi sayesinde koronavirüs etkisinin azaldığını hissettiğini belirten satıcı oranının da yüzde 77 olarak belirtildiğini açıkladı.
17 BİN KADIN GİRİŞİMCİ
Kadınları ekonomide öne çıkarma istekleri olduğunu vurgulayan Demet Mutlu: Trendyol çalışanlarının yüzde 42’si kadınlar tarafından oluşurken satıcılarımızda bu oran yüzde 54 civarında olduğunu; bu değerlerin yüzde 31 olarak güncel Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğunu; satıcılarının yaklaşık 600 bin kadından oluştuğunu ve 194 bin kadının Trendyol ile ilgili faaliyetlerde yer aldığını; Trendyol sitesindeki satıcıların dörtte birinin kadınlardan oluştuğunu ancak ülkemizde ise kadın işverenlerin oranının yalnızca yüzde 10 civarında olduğunu; salgın dönemiyle beraber 17 bin kadın girişimcinin bu platform üzerinden satışa başladığını açıkladı.
‘YERLİ ÜRETİME ÖNEM VERİYORUZ’
Trendyol ailesi olarak milli üretime çok önem verdikleri vurgulayan Demet Mutlu; satıcılarının yüzde 98 kadarının yerli şirketlerde çalıştığını, bu platform üzerinden satışı gerçekleşen ürünlerin yüzde 72’sinin ülkemizde üretildiğini, 14 bin pazarlayıcının ise platformda çalışmaya başlamasından itibaren yeni bir malı ülkemizde ürettiğini veya ürettirdiğini açıkladı.
GÜNCEL MÜŞTERİ SAYISI 19.3 MİLYONU BULDU!
Platform üzerinden 2019 senesi içinde en az bir kez alışveriş yapan, aktif müşteri sayısı 9.2 milyon iken, 2020 senesinde bu sayı 19.3 milyona kadar yükseldi. 2020 senesinin son çeyreğinde bir gün içerisinde yaklaşık olarak 1.1 milyon paket müşterilere ulaştırıldı.